Драконовски мерки за икономии в Nokia

Nokia обяви мащабни промени в организацията на бизнеса си, които ще засегнат офисите на компанията по целия свят и целят значително намаляване на разходите. 

 
До края на 2013 г. мобилният гигант ще съкрати 10 000 души. В близките месеци ще бъдат затворени заводът на Nokia в гр. Сало, Финландия, както и подразделенията на компанията в Канада и Германия.
 
Освен това предстоят съкращения в маркетинг отделите на всички подразделения на Nokia.
 
В официално изявление CEO-то Стивън Елоп посочва, че на съкратените служители ще бъде оказана цялата възможна поддръжка.
 
Nokia планира икономии в размер на поне 3 милиарда евро до края на 2013 г., в резултат на реструктурирането. През настоящата година обаче не се очакват значителни подобрения на финансовите показатели.
 
Компанията ревизира в посока надолу прогнозите си за второто тримесечие. Очаква се влошаване на рентабилността на подразделението за устройства и услуги, поради неочаквано изострената конкуренция.
 
Nokia съобщава и за сериозни промени във висшия мениджърски екип. От началото на юли компанията ще има нови вицепрезиденти в направленията оперативна дейност, продажби и маркетинг, комуникации.
 
Подразделението за мобилни телефони ще бъде оглавено от Тимо Тойканен, а досегашните шефове ще останат в ролята на консултанти.
 
Nokia планира да излезе от кризата чрез намаляване на разходите, активизиране на ключови пазари, разширяване на линията смартфони Lumia, инвестиции в картографски услуги и развитие на телефони на база Series 40 и Series 30.
 
В допълнение, Nokia обяви, че продава подразделението за луксозни телефони Vertu на EQT Partners AB и купува шведската компания Scalado заедно с нейните патенти и технологии за визуализация, използвани в над милиард устройства.
 

по темата: „Драконовски мерки за икономии в Nokia”

добавете коментар...

  1. niki

    Следващите са Apple. Защото разчитат на името и търговски трикове към зомбирани потребители, а не на продукта . За разлика от Smamsung HTC i dr.

Коментар