Ubuntu като алтернатива на Windows

Преходът от Windows към Linux е свързан с въпроси по отношение инсталиране, интерфейс, приложения и други аспекти на отворената ОС, но страховете са необосновани

Преходът от Windows към Linux е свързан с въпроси по отношение инсталиране, интерфейс, приложения и други аспекти на отворената ОС, но страховете са необосновани

С изтичане на поддръжката на Windows XP на 8 април, пред потребителите на 12-годишната операционна система стои задачата да изберат следващата си платформа.

Освен по-новите версии Windows 7, 8 и 8.1 съществуват и алтернативни безплатни решения с отворен код, като логичният избор би бил Ubuntu – най-популярната Linux система за десктопи.

Преходът от Windows към Linux естествено е свързан с много въпроси по отношение инсталиране, интерфейс, приложения и други аспекти на отворената ОС. Страховете на потребителите на Windows от подобен преход обаче нямат сериозни основания, както става ясно от сравнението между двете ОС в softpedia.com. В частност, съпоставени са основни аспекти на версиите Ubuntu 14.04 LTS и Windows XP.

Инсталация

Ако някога сте инсталирали операционна система Windows, значи знаете как да инсталирате и Ubuntu. Системата използва много опростен инсталатор, който няма да ви затрудни. Единственият недостатък е, че ако искате да създадете дялове, ще се натъкнете на някои имена, с които не сте запознати – например EXT4. Добрата новина е, че едва ли някога ще се нуждаете от множество дялове на Ubuntu.

Драйвери

Освен потребителите на Ubuntu и тези на Windows XP трябва да инсталират драйвери за новите компоненти, например Webcams. Някои устройства се поддържат от операционната система, но други изискват ръчна инсталация. Единственият драйвер, за който трябва да се притеснявате в Ubuntu, е този за графичната карта. Първата инсталация може да ви затрудни, но след като се научите да как да добавяте PPA или да ъпгредвайте пакета си, всичко вече ще ви изглежда лесно.

Главен интерфейс

Ubuntu е малко по-различна от Windows XP по отношение на интерфейса. Въпреки че той е интуитивен, някои потребители може да не искат да инвестират време да учат как да оперират в новата ОС. Добрата новина е, че Ubuntu има много разновидности, които изглеждат като Windows XP, например Xubuntu или Lubuntu – и двете са базирани на Ubuntu и представляват почти един и същ софтуер.

ubuntu-software-centre

Инсталирането на приложения в Ubuntu е изключително лесно

Инсталирането на приложения в Windows XP изглежда лесно, нали? Кликвате два пъти върху пакета, съгласявате се с EULA споразумението и програмата се инсталира сама. При Ubuntu нещата са още по-лесни – отваряте Ubuntu Software Center, намирате желаното приложение и натискате „инсталирай”.

Но инсталирането на приложения в Windows XP може да бъде много опасно, особено след като Microsoft прекрати поддръжката, т.е. престане да пуска обновления на сигурността. При Ubuntu никога няма да си навлечете вируси или малуер при инсталиране и като цяло вирусите за Linux са пренебрежимо малък брой. Дори когато се появи проблем, разработчиците на отворената платформа бързо го решават.

Имайте предвид обаче, че при Ubuntu няма да намерите всички приложения, с които сте свикнали да работите на Windows XP. Много приложения са кросплатформени, но при Ubuntu може да се наложи да търсите алтернативи.

Игри

Windows XP може да изглежда по-добра платформа за игри, но повечето разработчици скоро ще престанат да правят софтуера си съвместим с умиращата XP система. Valve влага много усилия в посока Linux и тласка цялата индустрия в тази посока. Steam за Linux се сдоби с над 500 игри само за една година и няма индикации за забавяне на тази тенденция. В следващите години Linux платформата със сигурност ще бъде равнопоставена с Windows в игрите. Така че, преходът към Ubuntu е добър ход за геймърите.

Заключение

Ако сте потребител на Windows XP и се колебаете към коя ОС да мигрирате – Linux/Ubuntu или Windows 7/8, няма причини да не изберете отворената платформа, която има всичко, от което се нуждаете.

Коментари по темата: „Ubuntu като алтернатива на Windows”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Бих ви постнал няколко скриина с Юнити, ама не ми се занимава. Високо костюмизируем, лек, гъвкав, многомониторен, има си потдръжка и т.н. Въпрос на гледна тока и вкус. На мене не ми пречи. Ако толкова не ти е удобен, инсталирай си кайро – док. Прави го да изглежда като уиндос 7 или някаква версия на епъл. По избор. Започнах да го ползвам го 1 година след като излезе и не ме е разочаровал. Съвместим е с всички допълнения, които използвам, като опен систем монитор, систем лоад индикатор, форекаст, стеам и каквото се сетите. Има 15 клавишни комбинации, които трябва да се научат, но то това е въпрос на желание и ум 😉
    Удобен ми е като нищо до сега 😉
    На вкус и на цвет тавариши нет, както казваше старшинката 😉

  2. mozo pederasa

    kur za teb mozo

  3. big d-i-c-k

    Mozo da go duha6

  4. бай Хои

    Да ви го набия в тесните д_у_п_е_н_ц_а

  5. Front 242

    Използвам Убунту и Дебиан от доста време.Някой написа,че Линукс бил за домакиня.Това твърдение е несериозно.Има толкова различни операционни системи базирани на Линукс/ГНУ – Дебиан,Федора,Арч,Пъпи и графични среди като Gnome,KDE,XFCE,LXDE.Някои са user friendly,други не са.Едва ли домакиня може да си инсталира Red Hat и да си цъка ей така или Arch.Ако не ви харесва Юнити си има aлтернативи – Linux Mint,Zorin OS,Kubuntu,Lubuntu,Xubuntu,Linux Lite,LXLE,Watt OS и т.н.Теглиш,инсталираш и това е.Ако не ти харесва теглиш друга,инсталираш и пробваш.Тук важното е ,че имаш избор,който при Windows просто го нямаш,да не говорим,че Linix Community са прекрасни хора готови да помогнат на всеки с познанията си и съвети.

  6. Драгомир

    Още един с голям “минус” за Юнити. То по-добре да си останеш на XP с всички рискове.

    Към Емко ще кажа, че това да не минеш на Linux а да си продължиш на Windows – това бих определил като големи лигавщини, а не да си непретенциозен. Ако си гъзарче, то наистина Windows е най-доброто (освен ако причината за избора не е конкретно приложение без аналог в Linux, но и обратното се случва – има приложения за Linux, които са без аналог за Windows).

    Фактът, че OS от преди 12 години (Windows XP) е все още жизнена, показва че хората не са по-непретензицозни, а нямат нужда от ненужни безполезни, забавящи изпълнението и гаврещи се с навиците екстри.

    А какво мислите за Kubuntu?

  7. Mozo

    *на Бозо говорех…

  8. Mozo

    Надявам се не визираш мен. Аз използвам Arch с KDE 😉

  9. Bozo

    “http://xbox360-bg.net/?p=3164”

  10. Bozo

    Смятам,че е напълно безпредметно да се влиза в спор с хора свикнали да “цъкат: некст;некст;некст и така до безкрай.
    “http://profit.bg/news/12-neochakvani-neshta,-koito-rabotyat-na-Linux/nid-109518.html”

    “http://sofiacomputers.net/linux-vs-windows.php”

  11. Емко

    Охо, обиждаме се вече… Споко, тук никой не хейтва Линукс. Аз лично съм правил многократни опити през годините да мигрирам на него, но без успех.

    Колкото до Юнити – е това наистина си е издевателство над крайния потребител и то повече, отколкото е Modern UI на Уиндоус 8. Да, ясно, че можем да си костюмизираме Убунтуто, само че масовият потребител нито има познанията, нито желанието и времето да го прави.

    Линукс е супер за домашна работа на някоя домакиня. Може ли обаче да подкараш на него MS Office така, както върви в Уиндоус среда? Не. Безплатните алтернативи са много далеч назад като качество – мъките ми с тях са били огромни.

    Игри? Може би в близкото бъдеще ще е толкова непринудено да цъкаш Диабло 3 на Линукс, колкото и на Уиндоус.

    Да, Линукс може да бъде полезен и за крайния потребител, стига да не е претенциозен.

    А сега нека помислим сериозно какво ще се случи с фанатичната про Линукс кампания, ако Майкрософт реши да пусне Уиндоус безплатно?

  12. Bozo

    Гнусни и тъпи са посредствените фенове на прозорците.Това е положението.

  13. Mozo

    Точно пък убунту, с гнусното Юнити…

Коментар