Уникална машина съчетава сървър и радиатор

Домашната отоплителна система Q.rad стъпва на мощни процесори Core i7 или Ryzen 7

Френската компания Qarnot Computing предлага ефективно използване на топлината от разпределени центрове за данни и уверява, че може да намали въглеродните емисии със 78%. Технологията позволява отопление на частни домове от машини, които изпълняват типични сървърни задачи.

Разпределените или облачни изчисления предвиждат инсталиране на сървъри извън традиционните дейта центрове. Компаниите пестят разходи за наемане на помещения и електричество, тъй като сървърите се монтират в домовете на хората.

Именно на тази концепция стъпва „умната” домашна изчислителна система на Qarnot Computing. Трипроцесорната конфигурация разчита на мощни чипове Intel Core i7 или AMD Ryzen 7 и е оформена във вид на електрически радиатор. Всъщност, системата представлява именно радиатор за отопление, който същевременно извършва изчислителни операции.

Корпусът на Q.rad е направен от 15 кг анодиран алуминий, а теглото на целия компютъренн радиатор е 27 кг. Подобна конструктивно решение обещава добра инерционност на отоплителната система. Q.rad има размери 650×625×150 мм и максимална мощност 500 вата.

Умният радиатор-сървър се вписва идеално в домашния интериор

Отвеждането на топлината от процесорите и системите е пасивно, тъй като декларираното от производителя ниво на шум е 0 децибела. Температурата на нагряване може да се задава ръчно от сензорен панел, вграден в декоративно дървено покритие.

В радиатора са вградени също датчици на температура, влажност, налягане и осветеност. Системата реагира на присъствието на човек и може да се настройва гъвкаво. Компанията обещава интелигентно отопление на помещенията.

Предвидени са още възможности за Wi-Fi и гигабитов Ethernet. Радиаторът може да се управлява от смартфон и мобилно приложение, а захранването е 220 или 110 волта.

На този етап автономната отоплителна система се явява концептуална разработка и няма цена. За да бъде комерсиализирана, очевидно са необходими координирани усилия от страна на производителя, собствениците на центрове за данни и строителните компании.

Коментар