Специализиран софтуер за 100 компютърни кабинета в български гимназии

На 29 октомври 2008 г, в Кемпински Хотел Зографски в рамките на Дни на Autodesk 2008 се проведе пресконференция по повод успешното приключване на проекта за доставка на ИТ оборудване и софтуер за 100 компютърни кабинета в 92 професионални гимнации. Събитието бе организирано от Autodesk, оторизираният дистрибутор БиЕмДжи и Парафлоу Комуникейшънс.
В пресконференцията участваха:
–        Г-н Орлин Кузов, Директор Дирекция „Информационни и комуникационни технологии в образованието” в Министерство на образованието и науката като потребител на оборудването и софтуера чрез училищната мрежа;
–        Г-н Дейвид Палас, Регионален Директор за Централна и Югоизточна Европа в Autodesk – производител на водещите в света софтуери за тримерно проектиране, моделиране, дизайн и визуализация;
–        Г-н Александър Тасев, Директор за Русийската Федерация в Autodesk;
–        Г-н Георги Харизанов – Изпълнителен директор в БиЕмДжи – официален дистрибутор на Autodesk за България и доставчик на 780 лиценза съвременен 3D софтуер за проектиране и дизайн от Autodesk;
–        Г-н Мариан Райков, Ръководител на проекта в Парафлоу Комуникейшънс – изпълнител по проекта.
Официалният гост на пресконференцията г-н Орлин Кузов представи пред журналистите проекта като поредната значима обществена инициатива на Министерството на образованието и науката, насочена към подобряване на качеството на образователния процес чрез използване на информационни технологии, дала възможност на 92 професионални гимназии да се сдобият с най-съвременни технологии за триизмерно цифрово проектиране и дизайн.
Проектът BG2005/017-353.10.01 "Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта" е финансиран по програма ФАР. С неговото приключване за първи път в образователната система на професионалните гимназии в България се въвежда обучение с най-добрия в света специализиран софтуер за триизмерно проектиране.
Доставчик на софтуера по проекта, фирма БиЕмДжи, е доставила 780 лиценза за съвременен 3D софтуер за проектиране и дизайн от Autodesk.
„Включването на дигиталното проектиране в образователния процес дава голям шанс за професионална реализация на младите хора, тъй като им позволява да работят виртуално в проектантски колективи в международен мащаб”- каза Георги Харизанов, изпълнителен директор в БиЕмДжи.
БиЕмДжи предвижда да проведе и безплатно обучение на преподавателите в професионалните гимназии.
Парафлоу Комюникейшънс извърши доставката на оборудване и специализиран софтуер за изграждането на общо 100 компютърни кабинета в 92 професионални гимназии. 32 от тях допълнително са оборудвани за въвеждане на специализирано обучение по дигитално триизмерно проектиране на сгради, машини, строителни, архитектурни и други съоръжения чрез използването на софтуер AutoCAD, произведен от световния лидер за производството на модерни технологии за 2D и 3D индустриален дизайн – Autodesk.
По време на пресконференцията г-н Дейвид Палас, Регионален Директор за Централна и Югоизточна Европа, Autodesk, представи глобалната рамка, в която попада проектът. “Autodesk реализира подобни проекти по целия свят”- каза Дейвид Палас. „Изключително сме доволни, че и България вече е част от тази група”.
Пред журналистите г-н Палас представи и специален раздел от уебсайта на Autodesk -Autodesk Education. На адрес http://students.autodesk.com всички студенти и преподаватели от България могат да се запознаят с продуктите на Autodesk, да ги изтеглят и ползват безплатно, да се обучават и общуват с експерти и не на последно място да поместят автобиографията си в трудовата борса на сайта. За да се възползват от всички ресурси на уебсайта българските студенти и преподаватели трябва единствено да се регистрират в системата.
Пресконференцията се проведе като част от традиционните Дни на Autodesk в България, на които се представят иновативни и водещи софтуерни решения в областта на архитектурата, строителството, CAD/CAM и геопространствените информационни решения.

Коментар