Apple се огъна, ще заменя евтино батериите на iPhone

Потребителите на по-стари айфони ще могат да заменят евтино батериите на устройствата си, обеща Apple

Вълната от съдебни искове срещу Apple принуди компанията да предприеме извънредни и нехарактерни за нейния манталитет действия. От Купертино идват извинения и обещания за решаване на проблема с умишленото забавяне на работата на iPhone при износване на батерията, в полза на потребителите.

Apple вероятно не очакваше да се сблъска със серия съдебни искове и риск от разследване от страна на регулаторните органи в различни страни, когато добави функция в iOS, която забавя работата на по-старите модели iPhone, достигнали определено ниво на износване на батерията. Но събитията се развиха главоломно – редица потребители в САЩ и чужбина дадоха на съд компанията и поискаха компенсации, твърдейки, че са нарушени правата им.

Оценявайки критичната ситуация, Apple даде заден ход. Производителят на iPhone се извини за своята постъпка и обеща да намали цената за замяна на батериите на по-старите смартфони, така че устройствата да продължат да работят с оптималната си производителност.

Според официалното изявление, от януари до края на 2018 година цената за извънгарационна замяна на батерията на iPhone 6 и по-нови модели ще бъде с 50 долара по-ниска – от от сегашните $79 на само $29. Освен това, с едно от следващите обновления на iOS компанията ще добави възможност за потребителите да виждат състоянието на батерията.

Забавянето на старите айфони се превърна в един от най-шумните скандали около Apple напоследък. Потърпевшите потребители упрекват компанията, че не ги е информирала за това свое действие, че нарушава правата им и иска по този начин да стимулира продажбите на по-новите си устройства. Apple, от своя страна, твърди, че функцията за забавяне в iOS се активира само при пикови натоварвания, но отзивите от потребителите опровергават това.

След няколко иска от потребители в САЩ последва колективен иск от засегнати притежатели на iPhone в Израел на стойност 125 млн. долара. Ситуацията ескалира още повече, когато по-рано тази седмица се разчу за иск срещу Apple в размер на 1 трлн. долара, подаден от американка в Ню Йорк. В крайна сметка Apple се огъна под този натиск и обеща евтина замяна на батерията, с което може да омилостиви гневните си клиенти.

Коментари по темата: „Apple се огъна, ще заменя евтино батериите на iPhone”

добавете коментар...

  1. Soggo

    Е то такова забавяне засяга всички ползватели. Очевидно е че батерията ще се скапва с времето, а няма да става по-добра. Значи аргумента, че издънката не засяга всички, е несъстоятелен. Всички са на пангара. Като дори не става дума да се премахне тоя “фичър” от ос-а.

  2. тарикати

    “Освен това, с едно от следващите обновления на iOS компанията ще добави възможност за потребителите да виждат състоянието на батерията.” – Това следващо обновление ще ви показва, че батерията е за смяна ВЕДНАГА! Така, те пак ще печелят – този път от честата смяна на батерии….

  3. Димитър Иванов

    При толкова размити телефони във всяко едно отношение, смяната на телефона на всеки 2-3 години е върха на глупостта. От там идва е проблема с вградената батерия. Това е нож с две остриета – хем те “кара да” си смениш телефона по-скоро, хем цената на вторичния пазар на телефона ти пада повече, защото не е лесно / невъзможно да си смениш батерията.

  4. Saevar

    а дано зомбираните им фенове се събудят от транс ама на дали, те не само са за съд но и за бойкот на продуктите им….

  5. Anonymous

    Функцията за забавяне се активира, когато батерията е износена до определено ниво. Ако е над това ниво, няма забавяване в работата.

  6. ?!?

    Аз ли нещо не разбирам? Как смяната на батерия ще реши софтуерно забавяне? Сега ще отчетат ръст в продажбите на батерии за стари телефони, а производителността им ще си остане същата? Well played!

  7. Той

    Вградената батерия е върхът на глупостта, но на епълските зомбита най-накрая им светна в празните глави.

Коментар