Блокчейн бъдеще за банките и е-търговията

Нарастващата популярност на блокчейн привлича както начинаещи стартъпи, така и технологични гиганти от ранга на IBM. Повечето анализатори свързват бъдещето на електронната търговия именно с блокчейн технологията, на която стъпват в момента операциите с криптовалута.

Блокчейн представлява система за организация на бази данни. Тя се използва като хранилище на информация за операциите с криптовалута – биткойн, етериум и др., а също така е подходяща за внедряване в банковата дейност, където може да съкрати времето за извършване на големи сделки.

Прогноза на IBM сочи, че към 2020 г. около две трети от банковите операции ще се извършват именно чрез блокчейн технологията. С нея е свързано и бъдещето на електронната търговия, според повечето анализатори, на които се позовава Блумбърг.

Банковкият сектор не е единствената сфера, която може в пълна степен да се възползва от всички предимства на блокчейн. Основните принципи на криптотехнологията са подходящи за използване практически във всяка сфера на дейност.

Според експертите, прозрачността на блокчейн и възможността за извършване на транзакции в режим на реално време дават основание да се предполага, че технологията тепърва ще демонстрира истинския потенциал на своите предимства.

IBM беше една от първите големи компании, която видя големия потенциал на блокчейн, сподели свои разработки в тази област и започна да привлича блокчейн-стартъпи към използване на технологията в нейния облак.

„Всички неща ще намерят нов живот, благодарение на биткойн”, казва вицепрезидентът по технологии в поделението IBM Blockchain – Джери Куомо. По неговите думи, търговският отдел обича блокчейн, тъй като клиентът, който купува тази технология, рядко излиза от магазина само с блокчейн, а с множество други неща в своята кошница.

По-рано мениджърите получаваха премии за преките продажби на IBM технологии на клиенти, а сега им се полагат комисионни, ако клиентът привлече други компании към блокчейн мрежата и използва системи и услуги на IBM, пояснява Джери Куомо. Освен това IBM предлага на компаниите да се възползват безплатно от блокчейн технологии в облака.

Прогноза на анализатори от Markets & Markets сочи, че обемът на глобалния  пазар на продукти и услуги, свързани с блокчейн, ще нарасне от 242 млн. долара през 2016 г. до 7,7 млрд. долара през 2022 г.

Коментар