Облачният бизнес на SAP взима превес

SAP преобразува своята дейност, превръщайки се в доставчик на облачни услуги

Немският разработчик на софтуер SAP увеличи печалбата си с една трета през първото тримесечие на 2018 г., докато приходите запазиха нивото си, въпреки ръста при облачните клиенти.

Чистата печалба на компанията за периода януари-март възлиза на 708 млн. евро, или с 33% повече, спрямо същия период на предходната година. SAP отчита приходи в размер на 5,26 млрд. евро, които съответстват на резултата й за първото тримесечие на миналата година.

Постъпленията на SAP от продажба на облачни абонаменти и услуги по поддръжка са достигнали 1,07 млрд. евро, бележейки ръст от 18% на годишна база. Стойността на новите поръчки за облачни услуги нараства с 25% до 245 млн. евро.

Същевременно, продажбите на нови лицензи за софтуер, които се явяват важен показател за потенциалните приходи от договори за услуги за поддръжка, намаляват с 10% до 625 млн. евро през първото тримесечие.

SAP, която по-рано беше известна преди всичко с ERP системите, инсталирани на компютрите на клиентите, сега преобразува своята дейност, превръщайки се в доставчик на облачни услуги, платформи и SaaS решения (софтуер като услуга). Компанията очаква приходите й от облачен бизнес да превишат продажбите на софтуерни лицензи през 2018 г.

По данни на IDC, в момента SAP заема трето място на пазара на CRM решения (управление на взаимоотношенията с клиенти) с дял от 6,1%. Немската компания отстъпва на Oracle (8,4%) и традиционния лидер на този пазар – американската Salesforce.com с дял от 19,9%.

Коментар