РС пазарът в EMEA започна да расте

Продажбите на РС от бизнес клас раздвижиха пазара в региона EMEA

Ръст, макар и малък, отбеляза пазарът на персонални компютри през първото тримесечие на 2018 г. Доставките на настолни РС, ноутбуци и работни станции в периода януари-март са се увеличили с 0,6% на годишна база, достигайки 17,5 млн. броя.

Продажбите на РС от бизнес клас бележат ръст от 6,2%, в резултат на обновяването на техниката в корпоративния сегмент. В същото време потребителският сегмент регистрира спад от 5,2%, поради рязкото намаляване на доставките в Западна Европа, предизвикано от високото ниво на насищане на този пазар.

Доставките на ноутбуци в EMEA са намалели с 0,5%, докато при десктоп компютрите се наблюдава ръст от 2,9% в периода януари-март 2018 г., спрямо същия период на миналата година.

Докато РС пазарът в Западна Европа търпи спад от 4,3% през тримесечието, то в Централна и Източна Европа продажбите на компютри неочаквано са се покачили с 14,3% – наблюдава се позитивна динамика както в потребителския, така и в бизнес сегмента, отбелязва IDC.

Трите водещи доставчика на РС в региона EMEA – HP, Lenovo и Dell – контролират заедно 63,6% от пазара. Година по-рано сумарният им дял възлизаше на 58,3% от общия обем на продажбите. И трите компании бележат ръст в продажбите и пазарния си дял.

Коментар