ЕК иска задължителна биометрия в личните карти

Личните карти, издавани на граждани на ЕС, да съдържат цифрови изображения на пръстовите отпечатъци на притежателите, предложи Европейската комисия. С това ЕК иска да премахне документите за самоличност, които са лесни за фалшифициране и могат да бъдат използвани за влизане в блока от страни извън ЕС.

Комисията заяви в своето предложение за биометриката, че няма да задължава страните да въвеждат лични карти, но държавите, които така или иначе ги използват, би трябвало да включат два вида биометрични данни: образ на два пръстови отпечатъка и изображение на лице. Всички страни в ЕС с изключение на Великобритания, Ирландия и Дания издават лични карти, макар че някъде това е опционално, а не задължително – например в Австрия и Белгия.

Картите, които не съответстват на новото изискване, ще трябва да бъдат изведени от употреба в рамките на пет години. До две години пък трябва да бъдат изведени от употреба картите, които не могат да бъдат четени от машина. Новите карти трябва да са валидни не повече от 10 години.

Около 80 милиона европейци имат лични карти, които не подлежат на машинно четене и не съдържат биометрични идентификатори, по данни на ЕК.

На теория предложението би трябвало да допринесе за намаляване на пространството, в което терористи и престъпници биха могли да се вихрят, създавайки оперативна съвместимост между различните национални лични карти, така че всички граждани на ЕС да могат да упражняват своите права на свободно движение “хармонизирано и сигурно“.

Алиансът за дигитална сигурност Eurosmart приветства новия ход. Той и неговите членове са напълно ангажирани с постигането на най-високо ниво на доверие и сигурност, по-специално в областта на физическите и цифровите документи за самоличност.

Предложените мерки няма да попречат на терористи и престъпници, смята пък Жан-Филип Албрехт, член на Европейския парламент от групата на Зелените – Германия, специалист по защита на данните. Дори пръстовите отпечатъци могат да се фалшифицират и терористите-самоубийци и техните координатори редовно получават оръжия и финансови средства, без да им се налага да представят лична карта, каза Албрехт.

Използването на технологията е свързано и с набор от нови функции, разработвани в полза на бизнеса и на гражданите в ЕС – например електронна идентификация, електронен подпис и доверителни услуги за електронни транзакции на вътрешния пазар, определени чрез регламента eIDAS през 2014 г.

В този смисъл решението на ЕК извежда на преден план и въпроса за напредъка по eIDAS, съгласно който от юли 2016 година всички европейци би трябвало да могат да използват своята национална схема за електронна идентификация при достъп до обществени услуги в други страни-членки.

Ключова цел на eIDAS е да гарантира високи нива на информационна сигурност и иновация. Много от страните в ЕС обаче изостават с въвеждането на регламента. Сред тях е и България, която два пъти стартира и прекратява процедури за национална схема за електронна идентификация.

Коментари по темата: „ЕК иска задължителна биометрия в личните карти”

добавете коментар...

 1. Бабави

  Май вече има контрол от ИИ по границите на ЕС.Ангела Меркел и Макрон още през миналата година поставиха на преден план задачата да се види кой влиза и кой излиза от ЕС.
  Обаче има и циркове – ИИ взел да пуска само млади и руси , а други категории – етнически групи, възрастни мъже и жени , ЛГБТ лица – се сортирали.Тази забавна вест я имаше вчера в някои медии по повод събирането на ЕК по сигурността за отстраняване на недостатъци в системата.
  Очакваме нови неща.

 2. Anonymous

  С тея темпове бюрократите ще въведът big brother
  които пък ще ги ликвидира.

 3. Анти-бюрократ

  Европейската комисия по принцип ражда само недоносени идеи! Само се чудят какви пари да похарчат и кого да глобят за да се самофинансират. Приликата между СИВ и Европейския Съюз е много голяма!

Коментар