Мобилните идентичности превземат контрола на достъпа

Контролът на достъпа до офиси, сгради, превозни средства и други ресурси върви към налагането на “мулти-приложение”: всичко в едно (снимка: CC0 Public Domain)

През последните години светът стана свидетел на бърза трансформация в начина, по който се идентифицираме и получаваме достъп до различни услуги. Доскоро самоличността беше обвързана с физически документ, например шофьорска книжка, лична карта, паспорт. С възхода на смартфоните и мобилните технологии бързо се появиха цифровите идентификатори. Макар че тези средства предлагат повече удобство, трябва да се вземат предвид други фактори като технологичната подготвеност и поверителността на данните.

Готов ли е светът да възприеме напълно цифровата идентификация и в крайна сметка да замени традиционните физически документи? Отговорът не е лесен. Дигиталната трансформация не е равнопоставена – не всички организации или лица имат равен достъп до ресурси, умения или инфраструктура. И все пак се очаква, че пазарът на традиционни физически документи ще продължи да намалява през следващите няколко години, а цифровите идентичности ще завземат голяма част от това пространство.

Възходът на мобилната идентичност

Все повече хора използват своите смартфони за извършване на онлайн транзакции, достъп до цифрови услуги и дори отваряне на врати. Според анализаторите от Gartner, през 2022 г. 70% от организациите, възприели биометрично удостоверяване за достъп на работното място, са направили това чрез приложения за смартфони.

Комбинация от други фактори засилва прехода към цифровите идентификатори. Инфраструктурата за поддържане на цифрови транзакции се разраства – заедно с непосредствената необходимост от предлагане на безконтактни транзакции. Расте и възприемането на приложения за мобилни портфейли, които съдържат цифрови идентичности на мобилни устройства.

Контрол на достъпа в свят на мобилни устройства

Мобилните устройства са се превърнали в основни компоненти от ежедневния живот на повечето хора не само заради присъщите им характеристики, но и заради удобствата, които предоставят. Хората носят устройствата постоянно си със себе си. Следователно използването на мобилните джаджи за достъп до места и придвижване из различни части на сградите има смисъл.

Самите мобилни устройства дават все повече удобство. Наред със смартфоните тук роля играят и други смарт-устройства като например умните часовници.

Щом използването на мобилно устройство за удостоверяване за достъп до сгради, мрежи, услуги и други ресурси може значително да повиши удобството, ефективността и сигурността, не е чудно, че клиенти и партньори по света все повече прилагат мобилни технологии за достъп. 81% от респондентите в проучване на HID за състоянието на сигурността и идентичността за 2023 г. казват, че предлагат хибриден модел на работа, като тази година повече компании предоставят управление на идентичността „като услуга“, а не чрез локална инфраструктура.

Бъдещето на мобилния достъп

Използването на смартфон, таблет или смарт-часовник за влизане в сгради или зони с ограничен достъп не е просто удобно за потребителя; то рационализира администрирането на контрола на достъпа с цифрова платформа, базирана на облака. Компаниите все повече осъществяват достъп чрез мобилни устройства като механизъм за удостоверяване и проверка на самоличността на своите служители и посетители. Мобилният достъп елиминира зависимостта от физически карти или баджове, поддържа множество протоколи за сигурност и добавя нови нива на сигурност в допълнение. А това означава повече удобство за сигурен контрол на физическия достъп.

Съществен елемент при мобилния достъп е концепцията за мулти-приложение – подход, където един продукт или решение може да изпълнява множество функции. Подобен цифров идентификатор не само повишава оперативната ефективност, но и помага за намаляване на броя на пластмасовите карти, които потребителите използват и губят. А това пък има положително въздействие върху устойчивостта и сигурността. Например, университетите могат да предлагат достъп чрез мобилни устройства, предлагайки мобилни идентификатори с възможност за отваряне на врати, разглеждане на библиотечни книги, извършване на покупки в кафенета и др.

Цифрови идентификатори и цифрови портфейли

В последно време става възможно и интегрирането на баджовете на служителите в цялостни цифрови портфейли. Докато цифровите портфейли не са новост – те съществуват отдавна в света на платежните транзакции – сега те се използват и за по-различни цели. Дигиталните портфейли могат да съдържат медицински рецепти, документи за пътуване, шофьорски книжки, лични карти, застрахователна информация и пропуски за достъп за служителите до сгради и помещения.

По този начин дигиталните портфейли дават на служителите достъп до вратите на офиси, асансьори, турникети, многофункционални принтери и много други технологии – само чрез използването на един смартфон или един смарт-часовник. Цифровите портфейли се интегрират със съществуващи системи за контрол на достъпа, лесни са за разпространение и управление и се възползват от вградените функции за сигурност на устройствата – кодове, лицево разпознаване.

Предизвикателства и съображения

В този свят на цифровизиране на самоличността има нужда от надеждни технологии за защита на личните данни и предотвратяване на злоупотребите с тях. Изграждането на модерна програма за оторизация с управление на сигурността в облака, с оглед на мащабируемостта, е от решаващо значение. Системите за цифрова идентичност трябва също така да вземат предвид регионално и глобално приложимите закони, разпоредби и индустриални стандарти, като например Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Какво ни очаква

Тъй като все повече организации успешно внедряват системи за достъп чрез личните мобилни устройства, все повече хора ще се радват на удобствата на технологията. Това се оценява високо от предприятията, учебните заведения, клиниките и всички други сектори, но и от индустрията на недвижимите имоти, тъй като интегрирането на системите за контрол на достъпа с платформите за сградно управление позволява по-гъвкаво и ефективно регулиране на ресурсите на сградата въз основа на заетостта. А това допринася за устойчивостта.

Бъдещето на мобилните идентификатори ще зависи от масовото възприемане на технологиите, регулаторните условия и доверието. Правителствата, организациите от частния сектор и гражданите ще трябва да си сътрудничат, за да изградят стабилна екосистема, която поддържа оперативна съвместимост и безупречна сигурност. Кампаниите за осведомяване на обществеността и образователните инициативи са жизненоважни за популяризиране на предимствата на мобилните идентификатори, справяне с проблемите и осигуряване на широко разпространение сред населението.

Накратко, мобилните идентичности вече достигат повратната точка, където удобството, сигурността и ефективността определят възприемането на технологиите. В свят на интензивна цифрова трансформация мобилният достъп ще играе централна роля в сферата на контрола на достъпа.

Коментари по темата: „Мобилните идентичности превземат контрола на достъпа”

добавете коментар...

  1. Кофражист

    Ти модерен българин ли си или от новите?

  2. Българин

    Паролите са отживелица. Има толкова много по-модерни и надеждни начини да удостовериш самоличността си.

Коментар