Глобалната индустрия търпи спад в печалбите

Водещите индустриални компании в света се сблъскват с намаляващи печалби
(снимка: CC0 Public Domain)

Чистата печалба на водещите индустриални компании в света е намаляла с 9% през третото тримесечие на 2023 г., спрямо същия период на миналата година, главно поради забавяне на ръста в Китай. Това е четвъртото поредно тримесечие с намаление на печалбите, отбелязва Nikkei.

Най-лошо е положението в химическата индустрия, където печалбите през третото тримесечие са паднали с 43% спрямо предходната година. Забележимо намаление се наблюдава в производството на електронно оборудване (12%) и машиностроенето (10%). В същото време в непромишления сектор нетната печалба нараства с 16%.

Анализаторите разглеждат ключовите показатели на 13 хиляди водещи компании от САЩ, Европейския съюз, Китай и други страни, които формират 90% от общата стойност на всички акции на световните борси.

Влошаването на резултатите се дължи основно на Китай. Освен това има опасения за конюнктурата в САЩ, където високите лихви се превръщат в бариера за нови инвестиции, коментира Nikkei.

Според статистиката на Китай, темпът на растеж на БВП през 2021 г. е достигнал 8,4%, най-високото ниво за последните 10 години. Но въздействието на негативни фактори, включително пандемията, намали динамиката до 3% през 2022 г. Официалната цел за текущата година е 5%.

Коментар