Microsoft добави нещо като безплатен Photoshop в Windows 11

Приложението Photos в Windows 11 се сдоби с ценна функция за обработка на фон
(снимка: Microsoft)

Без много шум Microsoft актуализира приложението за преглеждане на изображения Photos, което е част от Windows 11. Помощната програма вече може да обработва фона в снимки – да го замъглява, заменя и дори напълно да го премахва, ако е необходимо. Специализирани медии коментират, че това е “безплатен Phtoshop” за потребителите на Windows 11.

Алгоритми с изкуствен интелект помагат на Photos много точно да определи къде в дадено изображение е фонът и къде е предният план. Благодарение на това, потребителите могат бързо да обработват изображения, например за социални мрежи, без да прибягват до софтуер от трети страни и платени редактори като Adobe Photoshop, отбелязва порталът Windows Latest.

Photos e вграден в Windows 11 по подразбиране. Актуализирана версия на помощната програма с функция за модифициране на фона е достъпна в момента за участниците в програмата за бета тестване Windows Insiders. Кога новият Photos ще се появи в стабилна версия на операционната система все още не е обявено, но вероятно това ще се случи скоро. Според портала MSPowerUser, пускането на актуализирания Photos за всички потребители може да стане през следващите седмици.

За съжаление на потребителите на Windows 10, поради новата политика на Microsoft по отношение на актуализациите, тази система изобщо няма да получи обновения Photos.

По-рано през 2023 г. друг стандартен софтуер за Windows, Paint, също се сдоби с функция за премахване на фона, но за разлика от Photos, това е редактор на изображения. В случая с Photos, Microsoft се опитва да намали времето, прекарано в обработка на изображения – можете бързо да коригирате фона на конкретно изображение, докато го преглеждате.

От техническа гледна точка, инструментът за обработка на фона във Photos е подобен на този, вграден в Paint. Но според експерти, той работи по-стабилно и по-добре във Photos и като цяло има повече функции за редактиране. В същото време приложението Photos няма изключителни възможности за обработка на изображения, тъй като основната му цел е разглеждане на снимки и рендери.

В допълнение, потребителският интерфейс е малко променен. Нищо сериозно не се е случило – Microsoft просто е разменила някои елементи. Например, опциите за мащабиране и цял екран са преместени от горната част на екрана в долния десен ъгъл, а контекстното меню е станало по-удобно.

Microsoft не обяснява защо вгражда нови функции в стандартните си помощни програми, които потребителите търсят в софтуера на трети страни. Вероятно компанията иска да промени отношението на стотици милиони потребители на компютри с Windows към предварително инсталираните помощни програми.

Така например, Internet Explorer и след това Edge, според статистиката, се използват от повечето потребители само за изтегляне на инсталационния пакет на друг браузър. Текстовият редактор Notepad не се развива от години, в резултат на което е надминат от все по-функционални аналози, например Notepad++.

Същото важи и за Paint. В продължение на десетилетия това беше основният редактор за най-често използваните задачи за обработка на снимки, но не и за нещо повече. Потребителите свикнаха с факта, че трябва да инсталират допълнителен редактор.

Напълно противоположна ситуация се разви с редактора WordPad, по същество опростена и най-важното безплатна версия на Word. Оказа се, че много хора го използват почти ежедневно и веднага щом Microsoft се зае да го премахне от Windows, потребителите реагираха като ужилени.

Коментар