Нов живот за старите телефонни мрежи

Старите телефонни мрежи и техните компоненти вече са ненужни – кабелни трасета, разпределителни табла, а и телефонни будки. С нашествието на безжичните комуникации вече никой не си представя да стои като наказан в ъгъла на стаята, за да може да води телефонен разговор…

Старите инфраструктури обаче могат да заживеят нов живот и да бъдат полезни отново. Примерите за това не са многобройни, но са добро напомняне, че можем да рециклираме съществуващите мрежи, вместо просто да ги оставим да гният в забвение.

Германия може да се окаже обзаведена с хиляди нови зарядни станции за електрически автомобили, благодарение на някогашната повсеместна телефонна мрежа. Дойче Телеком, чието седалище е в Бон, е замислила да превърне своите стари разпределителни табла в зарядни станции. Така компанията ще удвои инфраструктурата за зареждане в страната с 12 000 нови станции.

Към момента в Германия има около 10 800 места за зареждане на електрически автомобили. Телекомът е сметнал, че може да превърне 500 от старите си комутационни табла в станции за бързо зареждане (100 kW), а останалата част от таблата – в зарядни точки от второ ниво (22 kW). Според плановете на фирмата, до 2020 г. всички 12 000 станции за зареждане могат да бъдат готови и действащи.

Това няма да е първият път, когато телекомуникационна компания решава да използва инфраструктурата си за зареждане на електрически автомобили. През 2010 г. австрийската Telekom Austria реши да преобразува старите улични телефонни кабини в зареждащи станции.

Ако проектът се окаже успешен, това може да бъде добър пример за много страни по света – в светлината на ускоряващия се преход към електрически превозни средства.

У нас един смел артист пък реши да вдъхне нов живот на старите улични телефонни кабини. Мартин Ангелов се е заел да превръща рамките от някогашните обществени телефони в….. градски кресла. Неговата идея е да даде нов живот на тръбните конструкции, които някога поддържаха уличните телефони, работещи с монета или предплатена карта.

Рамките от някогашните обществени телефони стават… градски кресла, по идея на художника Мартин Ангелов

Телефонното кресло не е просто поредната щурава хрумка на откачен художник. Ангелов определя идеята си като „протест срещу стотиците изоставени телефонни кабини в ерата на мобилните комуникации“, защото те стърчат грозно из града – изпотрошени, издраскани, отрупани с боклуци. Ангелов вижда този подход като начин за трансформиране на неизползваните градски елементи и изчистване на обществените пространства в градовете ни.

Навярно старите улични телефони, които стърчат из градовете, могат да се превърнат и в малки зарядни „хъбове“, където хората да зареждат телефоните си, докато се срещат с познати. Някои градове експериментират с поставянето на подобни зарядни центрове по оживените улици. В общия случай това включва соларен панел, който да осигурява електричеството, няколко заряди кабела и автомат за таксуване (плащане).

Най-красивото решение за използване на старите телефонни инфраструктури досега обаче е дело на японците. Едно творческо сдружение на име Кингйобу се е заловило да превръща старите телефонни кабини в Осака в…. гигантски аквариуми за златни рибки.

Вместо да оставят старите кабини в Осака да ръждясват и гният – или, което е по-лошо, да се пратят на депото за отпадъци или складовете за скрап – петимата членове на този колектив са поели инициативата да запечатат няколко телефонни кабини, след това да ги напълнят с вода, аератори и … да, златни рибки. Добрата хрумка е, че са решили да оставят старите телефони в кабините непокътнати, оставяйки ги за част от интериора на аквариумите. Навярно тези телефони отдавна не са свързани в каквато и да е мрежа.

Според някои издания, ентусиастите от Кингйобу са представили първата такава телефонна кабина още на един фестивал на изкуствата в края на 2011 г., а през следващата година са инсталирали още доста такива кабини.

Коментари по темата: „Нов живот за старите телефонни мрежи”

добавете коментар...

  1. Инж.

    Какъв си ти бе ХА и маха!? Мозъка ти е изгърмял отдавна от безжичните глупости и дебилни смартфони. Има много по-високи стандарти и защитени станции, релета и не само, кабели с различни защитни изолационни слоеве и защитни екрани. При бедствия, аварии, войни трябва да има надеждна кабелна подземна комуникационна инфраструктура. И да глупако “Ха”, ако не си разбрал самото измисляне, проектиране и създаване на Интернет е да има надеждна комуникационна мрежа за поздемни градове, подземен транспорт и т.н. при евентуална световна ядрена война. Така е създаден Интернета, който не трябва да се бърка с www – различни неща са.

  2. ха

    Всъщност и фиксираната телефонна мрежа отдавна вече е изоставила релейната си реализация… Така че при мощна магнитна буря ще изгърми и тя!

  3. Иван

    Глупаци! При едно по-мощно слънчево изригване, магнитна буря цялата сателитна и безжична комуникация отива по дяволите! Трябва да я има и да я запазят кабелните телефонни мрежи и интернет и комуникационни връзки. В един съвременен модерен град трябва да има нормална кабелна както телефонна мрежа така и интернет мрежа.

Коментар