Светът може да се захранва на 100% с чиста енергия

Чистите източници на енергия могат да осигурят 100% от електроенергията, необходима за нуждите на целия свят, твърди доклад на Центъра за алтернативни технологии, базиран на модели за намаляване на вредните емисии в национален, регионален и глобален мащаб.

Представете си един свят с толкова много възобновяема, чиста енергия, която може да осигури всичкото електрическо, необходимо на планетата – при това надеждно и без прекъсване, денонощно, през цялата година. Ако изследователите в Обединеното кралство са прави, това може скоро да е самата реалност, пише GreenTech.bg.

В доклад на Центъра за алтернативни технологии (CAT) се казва, че чистата енергия сега може да задоволи всичките ни нужди от електричество, използвайки само съществуващите технологии. Чисто електричество можем да имаме по всяко време на деня, през цялата година. Докладът се основава на „сценарии“ за постигане на целите на Парижкото споразумение, разработени в глобален, регионален, национален и поднационален мащаб.

Сценариите, в смисъла, използван в доклада, са модели за намаляване на емисиите, описващи евентуалното бъдещо развитие, при което обществото е успяло да намали своите емисии на парникови газове в една или друга степен. Докладът настоява, че възобновяемите енергийни източници могат да завладеят света, което е предизвикателство към по-ранните проучвания, според които пречките за икономиката без изкопаеми горива са „непреодолими”.

Изследователите са оценили и картографирали над 130 от тези сценарии, включително 18 задълбочени казуса. Те са използвали най-съвременни техники на моделиране за „свят с нулеви емисии“, декарбонизация и до 100% възобновяема енергия. Географският им обхват се простира от Източна Африка до Западния бряг на САЩ и от Южна Азия до Северна Европа.

„Това лято кризата в климата стана ужасяваща за хората, които изпитват крайните метеорологични явления – от Съединените щати до Япония и Бангладеш. Изготвили сме най-голямото проучване за сценариите за преминаване към екологична енергия, което показва, че е в нашата компетентност да направим необходимите промени за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии и да спрем най-лошите глобални климатични катаклизми”, казва Пол Алън, координатор на проекта „Zero Carbon Britain“.

След предходната оценка през 2015 г., броят на сценариите е нараснал с 30%, а обхватът им се е разпространил до повече развиващи се страни. Това включва завишени амбиции за декарбонизация на енергийния сектор до 100%.

Резултатите показват и способността на възобновяемите енергийни източници да осигуряват надеждни доставки на електроенергия денонощно и през цялата година. Това е значима констатация, поради упоритото настояване, че използването на изкопаемите горива е необходимо за предпазване от „прекъсвания” – невъзможността на някои форми на възобновяема енергия да гарантират непрекъснато снабдяване с електроенергия.

„Нашите сценарии все повече се основават на почасово моделиране, включително за развиващите се страни. Можем да покажем, че доставките на зелена енергия ще да задоволят търсенето 24 часа в денонощието и през всички сезони“, допълва Алън. По неговите думи, това е възможно, благодарение на интелигентните системи за доставки на енергия.

Коментари по темата: „Светът може да се захранва на 100% с чиста енергия”

добавете коментар...

  1. ceco

    Даааа, трябваше да се досетя при споменаването на ” следващата най-евтина е АЕЦ “, но пък за сметка на това колко услужливо мълчат за това че едни хора ( но тук е лошото – че са от другата страна на океана ) вече имат прототип на термоядрен реактор. Което е и най-доброто решение , но те си мълчат…….

  2. Фофу

    Anonymous 21/09/2018 21:13 тук фактите нямат значение. Просто това е една поредна позитанска твар – (c: която в момента в който се появи статия за положително вличние или въздействие от запад веднаха и дръпват въженцето и пускат опорните точки за да започва плюенето.

    Като не можем да сме като тях поне да ги осмеем и ако е възможно и оплюем. Това е девизът. Добавена стойност идва и от “..следващият най-добър източник са АЕЦ …” зад които ясно прозират едни интересе на едни дето никой вече не ще и затова се налага другаря Путин да разпространява сус сила и политически заплахи.

  3. Anonymous

    ceco

    do – (c:

    Без да искам да обиждам – но твоето изказване показва точно обратната крайност…. Ако онези които казваха че няма да се справим без изкопаеми източници са едната крайност ( и зависими хора, организации ) то твоето твърдение е обратната крайност .
    Извинявай, но при всички “замърсявания” които си изброил, като например – ” С други думи, колкото замърсява цялата ИТ индустрия, фотоволтаиците замърсяват x1000, може и повече.” !!!!! – то ако реализираме написаното в доклада резултата пак ще е 1000 пъти по добре от сега. Да, със всичките замърсявания които си изброил резултата ще е равен на замърсяване делено на 1000 !

  4. (c:

    Тия са поредните измамници, източващи парите на данъкоплатците с неадекватни твърдения.

    Лъжата започва оттам, че игнорират производствените замърсявания при производството на фотоволтаиците и вятърните генератори.

    1. Фотоволтаици
    Фотоволтаиците са в крайна сметка полупроводници, но за разлика от процесори, памети и други интегрални схеми, не са по 2-3 до 10 кв.см., а площта им е необходимо да е няколко квадратни метра.

    С други думи, колкото замърсява цялата ИТ индустрия, фотоволтаиците замърсяват x1000, може и повече.

    2. Ветрогенератори
    – Ветрогенераторите използват неодимови магнити. Добивът на Неодим е от най-замърсяващите процеси, унищожаващ милиони декари земи, превръщайки ги в токсични езера в Китай.

    – Всеки ветрогенератор убива средно по 350-370 птици на година. Информацията е от официални изследвания, правени в скандинавските държави и Германия.

    3. Батерии
    – Всички възобновяеми и “екологично чисти” източници са ненадеждни, пряко зависещи от времето – има ли вятър, облачност и прочее.

    – Все още производството на батерии е едно от най-замърсяващите производства, макар и да е далеч по-добре от добива на Неодим.

    Засега единствената гарантирано чиста енергия е от ВЕЦ.

    Колкото и да им е тъжно на всички измамници и дезинформирани граждани, следващият най-добър източник са АЕЦ, дори като вземем предвид ВСИЧКИ инциденти свързани с излъчване на радиация в атмосферата.

    Докато няма рязко подобрение в технологиите на батериите и фотоволтаиците, или успехи с термоядрения синтез, нямаме надежда за чисти източници на енергия.

    Лошото е, че засега ни бутат към далеч по-мръсни и неефективни производства с малоумните си призиви.

Коментар