Intel обяви награден фонд от $1 млн. за най-стилни РС

С награди за 1 милион долара Intel ще се опита да стимулира създаването на миниатюрни и стилни домашни персонални компютри от следващото поколение, стана ясно вчера. По-елегантни, по-малки по размери, по-тихи и отлично функциониращи персонални компютри, подходящи за всяко помещение у дома – това са целите на гиганта в инициативата „Процесорно предизвикателство” (Intel Core Processor Challenge).
Състезанието предвижда награди до 1 милион долара за този дизайнер или производител, който проектира и създаде най-малките и най-стилните домашни персонални компютри на база на технологията Intel Viiv, оптимизирани за медийни приложения и използващи процесорите Intel Core 2 Duo. Системите ще бъдат оценявани по стил, акустика, функционалност и възможности.
“В наше време потребителите вземат решенията си за покупка на домашни персонални компютри не само в зависимост от цената и характеристиките им, но и от размерите, формата и стила им“, каза Ерик Ким, вицепрезидент и генерален мениджър на “Дигитален дом” в Intel. Определено искаме да се появят по-стилни и малки персонални компютри с нужните характеристики и икономично изразходване на енергия, благодарение на използването на процесорите Intel Core 2 Duo, заедно със значителни мултимедийни възможности, предоставяни от технологията Intel Viiv”, добави той.
Състезанието „Процесорно предизвикателство” е достъпно за разработчиците и производителите на персонални компютри по целия свят. Intel ще даде на спечелилия голямата награда до 300 000 долара, за да стимулира масовото производство на системата. 400 000 долара ще вложи корпорацията за съвместни маркетингови дейности, свързани с налагането на пазара на системата-победител. Спечелилият първото място ще получи до 300 000 долара, за да се подпомогне масовото производство на неговата печеливша система.
Компютрите, представени по време на конкурса, ще бъдат оценявани в началото на следващата година от жури, в което ще участват топ шефове от Intel и редактори от ИТ пресата. Очаква се победителят да бъде обявен по време на форума за раработчици на Intel, насрочен за 20-22 март 2007 г. в Сан Франциско.
Фирмите могат да представят за състезанието максимално до пет различни и оригинални дизайна, базирани върху технологията Intel Viiv, с процесори Core 2 Duo. В комбинация с Viiv, тези двуядрени чипове подобряват възможностите за видео с висока резолюция, ускоряват преобразуването на музика в цифров формат и компресират собствени видеоматериали за по-малко време.
Системите, представяни за състезанието, трябва да бъдат напълно работоспособни и да не са се появявали на пазара преди март 2007 г.

Коментар