IBM подкрепи популярен протокол на Майкрософт

IBM ще осигури поддръжка на протокола Microsoft ActiveSync за потребителите на Lotus Notes, стана ясно на форума Lotuspherе 2009 в Орландо, Флорида.
Това ще позволи на притежателите на мобилни устройства с Notes клиент, които поддрържат ActiveSync, да получат достъп в реално време до своите Domino имейл, календар, адресна книга и списък със задачи.
Поддръжката ще бъде вградена в Lotus Notes Traveler 8.5 към края на настоящата година. Преди това IBM ще пусне бета версия на продукта.
ActiveSync, достъпен свободно за даунлоуд, позволява на потребителите да синхронизират десктоп Windows документи и имейли с мобилни устройства, които поддържат протокола. Мобилните доставчици могат да лицензират протокола, за да осигурят съвместимост.
Бета версията на Lotus Notes Traveler 8.5 ще поддържа множество мобилни устройства, вкл. Apple iPhone, твърдят от IBM.
При липса на поддръжка на ActiveSync, потребителите на смартфона трябва да използват мобилен Safari браузър за достъп до уеб клиентската версия на Lotus софтуера.
“С този вид конфигурация (през Safari браузър – бел.ред.) потребителите трябва ръчно да настройват връзката към Domino сървъра. В резултата на това в IBM са получили ред запитвания за осигуряване на ActiveSync поддръжка”, поясниха от IBS България – партньор на Lotus.
От новите възможности на Notes софтуера ще могат да се възползват и потребителите в България. Компании като Фикосота и Уинслоу, например, ползват BlackBerry, за да проверяват пощата си и за други услуги, вкл. достъп до Lotus connections, коментира Лидия Викулова, акаунт мениджър в IBS България.

Макар и да обяви поддръжка за ActiveSync, пред vnunet IBM посочва, че това не е най-ефективният протокол за синхронизация на десктопи и мобилни устройства.

Коментар