Оптимизъм за съвместимостта на отворен и комерсиален софтуер

Отскоро назначеният за президент на алианса за отворени решения (OSA) Антъни Голд се надява, че ще може да убеди големите компании, които предлагат комерсиален софтуер, да се присъединят към конкурентите си в тази група в името на бъдеща по-голяма оперативна съвместимост.
Задачата му няма да е лесна, тъй като ще трябва да привлече за членове на съществуващия от две години алианс компании като Microsoft, Oracle, IBM и други.
А в него вече членуват някои от техните конкуренти в областта на интелигентния бизнес анализ, базите данни и интеграцията, а именно JasperSoft, Ingres и Talend.
Алиансът е организация с идеална цел на 20 компании производители и потребители на софтуер с отворен код. 
Голд каза пред The Register, че има добри връзки с хора от Microsoft и Oracle, които ще му послужат да отвори вратата за бъдещи разговори. Той вероятно ще се опита да използва и своите контакти като вицепрезидент и генерален мениджър на звеното за отворен код на Unisys.
Според него, за да се фокусират върху оперативната съвместимост, е важно компаниите да се съберат в една атмосфера, в която липсва конкурентност.
"Хубавото на нашия алианс е, че ние не се опитваме да печелим от оперативната съвместимост”, каза Голд. „Компании-крайни потребители, компании производители на отворен софтуер и такива, които произвеждат комерсиален софтуер – те вършат своята обичайна работа, но трябва да забравят за своето его и да погледнат накъде върви индустрията”.
Моделът на Голд, както и на други преди него, е за един ресурс, подобен на мрежата от разработчици на Microsoft (MSDN), която ще служи като източник на референтни архитектури, прототипи, софтуерен код и бели книги, разработени от общ форум.
Успехът на инициативата на Голд зависи от няколко фактора. Вероятно най-големият проблем ще е да се преодолеят бюрократичните спънки, които водят до инерция в компании мастодонти като Oracle и Microsoft, когато трябва да се вземат решения или да се прави коментар. Често въпросът опира просто до намирането на „подходящия” човек.
А това води до следващото препятствие. За да се задействат такива компании, трябва да сте сигурни, че им предлагате програма, която е удобна на компанията или същия този човек.
Microsoft има опит в контакти с компании и организации за отворен код, макар и селективен. В полза на OSA работи фактът, че негови членове са доставчици на приложения, а не на Linux. Microsoft вижда в Linux платформа, която конкурира Windows, и по-голям враг в сравнение с доставчиците на приложения.
В Oracle, както във всяка голяма компания, също взимат решения бавно. Ангажиментите им към отворения код са свързани повече с Linux, а не с приложения, които са ядро на техния бизнес. Linux помага да се продават техните бази данни. Трудно е да се разбере на каква основа OSA ще привлече Oracle при положение, че гигантът се конкурира с поне трима негови членове.
IBM подхожда прагматично, когато става дума за конкуренция между продукти. Особено IBM Global Services, която взима продукти от конкурентите, като подбира най-доброто и се съобразява с предпочитанията на клиентите. През последните осем години синият гигант подкрепя инициативите за стандартизация на софтуера с отворен код и Linux.

по темата: „Оптимизъм за съвместимостта на отворен и комерсиален софтуер”

добавете коментар...

  1. The Ghost

    И програмистите трябва да изкарват пари от някаде, но не по този на4ин. Ако взимат пари за поддръжка става, но такива нахални монополисти да не ми се мяркат пред очите. Ина4о като цяло е добра новината ако е истина ( само да си подкарам уеб камерата и политам към линукса пак ) дано тогава да върви всичко ( като игри ) за линукса гладко.

  2. Аз

    Този, който е писал статията или Антъни Голд…
    За IBM трябва да споменем Lotus Notes и навлизането му в Linux средата.
    За Oracle – Unbrakable Linux и официалната им поддръжка на Oracle DB върху някои дистрибуции.
    M$ направиха съглашение с Novell, но там е малко мътна историята.

Коментар