ГЕРБ подкрепи програмата “Компютър в къщи”

Партия ГЕРБ ще работи за реализиране на програмата „Компютър в къщи” на БАИТ. Двете организации подписаха вчера меморандум за разбирателство и общи намерения.
Инициативата „Компютър в къщи” цели съществено да увеличи броя на компютрите в домовете на българските семейства. Това ще подобри образователната подготовка на учениците и студентите и ще осигури достъп до електронни услуги за населението.
Информационните и комуникационни технологии (ИКТ) трябва да бъдат приоритет в политиката на държавата, защото носят най-голяма добавена стойност в продуктите си, е общото виждане на БАИТ и ГЕРБ. Високотехнологичният сектор генерира 10 на сто от БВП на страната.
Освен това ИКТ дават отражение върху развитието на всички останали сфери на икономиката и управлението. Броят на заетите в ИКТ сектора у нас е 38-40 хиляди души, а средната годишна заплата е между 7.5-9 хиляди евро. Тези данни бяха изнесени на последното изложение БАИТ Експо от председателя на асоциацията Боян Бойчев.
Браншовата и политическата организации планират съвместни мерки за стимулиране на обучението в областта на ИКТ и дългосрочни проекти, които да задържат младите специалисти в страната.
За 2009-а година е одобрено финансиране от 35 милиона лева за качване на учебно съдържание в интернет и осигуряване на безплатен домашен достъп до интернет за учителите, съобщиха на миналагодишното БАИТ Експо от Министерство на образованието и науката.
БАИТ и ГЕРБ ще работят също по изграждане на нормативната и законодателна база за обезпечаване на публично-частни партньорства.

Коментар