Суперкомпютър достига 20 петафлопа

Американското правителство и IBM планират да изградят най-мощния суперкомпютър в света. Машината “Sequioa” ще предложи невероятната производителност от 20 петафлопа, съобщи Yahoo News. Суперкомпютърът ще заеме 26 шкафа в националната лаборатория Lawrence Livermore.

Sequoia ще съдържа над 1.6 милиона процесора, но засега IBM не разкрива колко ядра има всеки чип. Вероятният обем на паметта е 1.6 терабайта.

Първоначално лабораторията планира да използва суперкомпютъра за поддръжка на ядрени оръжия и симулиране на тестови резултати. Очаква се системата да заработи в началото на 2012 г.

По-късно тази година IBM ще започне изграждане на суперкомпютъра Dawn. Това ще бъде 500-терафлопова система, която евентуално ще играе поддържаща роля за Sequoia.

И двете машини ще се конструират в завода за суперкомпютри BlueGene в Минесота.

Очаква се Sequoia да постави рекорд за производителност, когато бъде пусната в действие.

И в момента IBM има най-бързия суперкомпютър – това е RoadRunner в лабораторията Лос Аламос, който достига 1.105 петафлопа. Roadrunner е един от двата суперкомпютъра, преминали петафлоповата бариера.

IBM уточнява, че Sequoia ще се използва и за мирни цели, а не само за тестове на ядрено оръжие.

Суперкомпютърът ще предвижда промените във времето 40 пъти по-бързо, отколкото настоящите системи. Освен това Sequioa ще увеличи 50 пъти скоростта, с която се симулират земетресения.

по темата: „Суперкомпютър достига 20 петафлопа”

добавете коментар...

  1. Комент

    И да имаше възможност да играеш на него нямаш да има кой да ти даде. Естествено освен ако срещу солидно заплщане, което едва ли ти е по джоба, не се бръкнеш и си платиш.

  2. The Ghost

    Спокоино, ще е на някакав *UNIX и шанса с такава новичка игра да ти тръгне ще е много малък, така че няма да можеш да я играеш на макс 😀

  3. haha

    mi ne to4no…no mojesh da razigraesh qdrena voina i da predvidish rezultatite…

  4. Gamer

    Ще мога ли да играя Crysis Warhead на макс с тоя комп?

Коментар