Успешни тестове на нова оптична технология




Оптична трансмисия с по-голям капацитет тестваха в реални условия шведската компания Ericsson и операторът Deutsche Telekom. Тестът беше извършен в рамките на публично финансирания проект за развойна дейност 100GET.

Новата технология, тествана чрез платформата Marconi MHL 3000 WDM, ще поеме постоянно нарастващото потребление на широколентови услуги по фиксирани и мобилни широколентови мрежи. Чрез значително увеличаване капацитета на съществуващите оптични мрежи, системата за оптичен пренос ще помогне на операторите да се справят с увеличаващите се капиталови разходи и да намалят съществено консумацията на ток за 1 бит информация, а оттам и цената, съобщиха от Ericsson.

Все повече хора гледат IPTV и видео през интернет, а в сферата на бизнеса все по-често се налага изпращане на аудио материали по интернет. Това води до необходимост от много по-голям капацитет на мрежата и на цялата система за пренос на данни.

За да поддържа този допълнителен капацитет, и най-вече връзките между маршрутизаторите в гръбнака на фиксираните и конвергирани мрежи, оптичната индустрия прибягва до редица високоскоростни стандарти за пренос на информация. Ericsson е един от двигателите на този процес с изградените 40G мрежи, както и надграждането им до 100G, целящо да отговори на допълнителните нужди на потребителите.

”100G е последната дума на модата в оптичните технологии и се очаква да се превърне в ключово изискване за много мрежови оператори в следващите години. Ericsson вече има възможност да демонстрира тази технология и работи в тясно сътрудничество с клиенти като Deutsche Telekom и институциите, задаващи стандартите, за да подобри технологията”, каза Хакан Ериксон, старши вицепрезидент и технически директор на компанията.

За демонстрацията е използвана съществуваща връзка със смесен 10G и 40G трафик с 50 GHz разстояние между комуникационните канали. Постигната е линейна честота от 112 Gbit/сек. Връзката е влючвала множество ROADMs мултиплексори и неравномерно разпределени усилватели.

Благодарение на връзките, пригодени за големи разстояния, може да се постигне оптичен път, дълъг повече от 1200 км.

В рамките на R&D проекта 100GET, Deutsche Telekom и Ericsson ще продължат да провеждат тестове в реални условия през цялата 2009 г., за да определят най-добрите модулационни формати и да се уверят, че продуктите съответстват на бъдещите изисквания.

В момента Ethernet е предпочитаният интерфейс за пренос на пакети с приложения, а 100GbE дава десетократно увеличаване капацитета на мрежите.

Коментар