Интелигентно машинно зрение е достъпно у нас

Интелигентно машинно зрение следи за сигурността на граници, летища, банки и потоци от хора и превозни средства. Технологията за видео наблюдение от ново поколение беше демонстрирана вчера пред българска аудитория от Едисон Трейдинг, партньор на сингапуро-израелската компания Artivision Technologies.

“Установено е, че само след 22 минути работа операторите, които следят екраните за видеонаблюдение, губят концентрация и пропускат 95% от действията в наблюдаваната зона. Машинното зрение дава решение на този и много други проблеми. Нашата система анализира сигнал в реално време и работи еднакво добре както с цифрови, така и с аналогови камери”, обясни Ошри Коен, директор професионален сервиз на Artivision Technologies.

Системата извършва също динамично разпознаване на лица, като в това отношение е уникална, подчерта Коен. Видеонаблюдението се основава на изкуствен интелект и дава възможност на машината да “вижда”, открива, анализира и предупреждава за всички сценарии на риск.

Artivision IVMS (интелигентна система за управление на видеонаблюдението) е централизирана, самообучаваща се проактивна система за сигурност, която от една страна предоставя инструмент за управление на видеонаблюдението “без погрешни аларми” за всички потенциални нарушения на сигурността, а от друга – използва съществуващата мрежа за сигурност, като разходите за това са минимални.

В обстановка на глобална заплаха от организирана престъпност и тероризъм  и движение на огромен брой хора и превозни средства, системите за видеонаблюдение трябва да обработват голямо количество информация и детайли, покривайки целия набор от възможни нива на сигурност.

Artivision предоставя на силите за сигурност система „всичко на едно място” с опции, превръщащи решението от „теоретично” в „практично”.

Едни от най-мащабните обекти, където Artivision IVMS вече се използва, са Летище Банкок, сухопътната граница между Сингапур и Малайзия, Летище Тайланд, Виетнам. Функционалността на системата е тествана пробно и на летище Хийтроу.

Машинното зрение се прилага успешно и за подсигуряване на банковата сигурност, както и за управление и балансиране на трафика, като допринася за по-слабо замърсен въздух, по-малко консумирано гориво и по-малко пътнотранспортни произшествия.

От гледна точка на обществената сигурност технологията на Artivision предоставя усъвършенствани методи за контрол и наблюдение на движението на хората. Функциите, които се поддържат в тази област, са преброяване на хора, управление на опашки, контрол на достъпа, разпознаване на хората по лицата, откриване на тълпи, предотвратяване на шофиране плътно зад предния автомобил и др.

Коментар