“Облачните” услуги навлизат на българския пазар

Актуалните напоследък "облачни" (cloud) услуги и технологии за виртуализация си пробиват път и на българския пазар. Хостинг компанията FColor.bg обяви днес, че е в напреднал етап на подготовка на своите центрове за предоставяне на cloud решения на частни компании и публични институции.
"Принципно никога не казваме, че сме "най" в дадена област, но в случая няма как да не отбележа, че FColor.bg е първата хостинг компания в България, която имплементира cloud технология", заяви управителят на фирмата Димитър Аврамов при откриване на конференцията "Оптимизиран ИТ хостинг и ново поколение уеб услуги".
"Облачните" услуги ще намалят разходите на клиентите за хардуер и ИТ специалисти. Технологията ще им позволи да създават собствени, вътрешни cloud системи или да използват като услуга cloud системата на FColor.bg.
Концепцията cloud се базира на динамично променящи се виртуализирани ресурси, които се доставят на клиентите като софтуерна услуга през интернет (т.нар. SaaS модел), поясни Димитър Аврамов с уговорката, че определението за cloud все още не е изчистено напълно.
Налагат се също така cloud моделите "Компютърна платформа като услуга" (PaaS) и "Инфраструктура като услуга" (IaaS).
Най-големите играчи от ИТ индустрията, заедно с интернет гиганти като Google и Amazon, разгръщат различни модели на "облачни" услуги. Те са и най-печелившите от навлизането на cloud технологията, а губят компаниите, които не успяват да се адаптират към новите реалности.
В cloud ерата нараства изключително ролята на ИТ хостинга, а виртуализацията става водеща технология. Новите изисквания на потребителите налагат промени в инфраструктурата на хостинг доставчиците. Все повече компании се отказват да купуват хардуер, като вместо това наемат ресурси в "облака".
Следващия месец Fcolor.bg ще пусне клъстерна платформа от 128 сървъра, която заедно с технологията за виртуализация Parallels Virtuozzo ще осигури многократно по-висока производителност. Междувременно хостинг доставчикът оптимизира контролния панел, за да спести на клиентите разходи за софтуерни лицензи.
Платформата за cloud компютинг и cloud хостинг на Fcolor.bg се нарича FUSCAN и е изградена от няколко компонента – масиви за данни, изчислителни ресурси и приложения, поясни Стоян Маринов, специалист в компанията.
Достъпни са три технологични нива на FUSCAN: LBC – за корпоративни приложения и системи; VDC – среда за cloud компютинг с използване на виртуализация на база Virtuozzo; и EHA – базово ниво на cloud хостинг.
Услугите, предлагани чрез платформата FUSCAN, ще позволят на клиентите да спестят средства за покупка на хардуер и за скъпоплатени ИТ специалисти и същевременно да се фокусират върху основния си бизнес, подчертаха от FColor.bg.

Коментар