ORS ще участва в конкурса за национални цифрови ТВ мрежи

Австрийската компания Oesterreichische Rundfunksender (ORS) обяви, че е внесла заявление за участие в конкурса за издаване на разрешения за осъществяване на електронни съобщения чрез национални цифрови телевизионни мрежи. Компанията е подала документите в КРС чрез австрийското си дружество.

Още пет кандидати са подали заявления за участие в първия конкурс, съобщи КРС. Това са БТК АД, Интерактив медиа сървисиз ООД, Техно ентъртейнмънт ООД, Тауърком България ЕАД и Хану про България ЕАД.

Продължава приемането на заявления за участие в конкурса за втория етап от плана за цифровизация, срокът за което изтича на 27 май.

Ще участваме в конкурса, защото осигуряването на цифрово покритие е основна област от дейностите и компетентността на ORS”, заяви Михаел Вагенхофер, главен изпълнителен директор на компанията.

След успешното въвеждане на наземна цифрова телевизия в Австрия разполагаме със солиден опит, експертно познание и технически капацитет в осъществяване на плавен преход от аналогово към цифрово излъчване. Нашите намерения към българския пазар са несъмнено сериозни”, допълни Вагенхофер.
Миналия месец ORS съобщи, че навлизането й в България се отлага. Решението да й бъде продадена радиотелевизионната мрежа НУРТС, собственост на БТК, се забавя. "Особеностите на българското законодателство толерират местни участници в процеса по цифровизация, за което ще сезираме Европейската комисия”, заявиха тогава от компанията.
Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) е сред компаниите, които отговарят за изграждането, експлоатацията и поддръжката на техническата DVB-T инфраструктура в Австрия. Дружеството произхожда от австрийската телевизионна компания ORF и е основано в началото на 2005 г.
Акционери са ORF (60%) и Medicur Sendeanlagen GmbH (Медикур Зендеанлаген ГмбХ) – член на Райфайзен Груп (40%).

Коментар