Роскосмос готви ракета, която превъзхожда Falcon 9

Нова ракета-носител на Роскосмос ще превъзхожда Falcon 9, твърдят руснаците
(снимка: Роскосмос)

Роскосмос възнамерява да създаде ракета, която има по-добри показатели от Falcon 9 на SpaceX, стана ясно от изявление на Дмитрий Рогозин, генерален директор на държавната корпорация, в интервю за РИА Новости.

По своите характеристики бъдещата ракета Союз-СПГ ще надмине ракетата-носител Falcon 9 на американската компания SpaceX, която се оглавява от милиардера Илон Мъск, твърди Рогозин.

„За замяна на „Союз-2” подготвяме ракета с метан. Тя ще бъде създадена изначално като ракетно-космически комплекс за многократна употреба. Не „полу-многократно използваема” като SpaceX, а „многократно използваема”, подчерта ръководителят на Роскосмос.

Теоретично, Союз-СПГ ще може да извърши до 100 полета, поясни шефът на Роскосмос. За сравнение, ракетата Falcon 9 на SpaceX е проектирана за приблизително десет изстрелвания.

При създаване на ракетата-носител Союз-СПГ руските разработчици няма да се стремят да повтарят постиженията на американските конструктори – задачата им е да ги надминат, подчерта Рогозин.

Руският космически шеф не разкри кога ще започнат изпитанията на новата ракета. Към момента е известно единствено, че изстрелванията на Союз-СПГ ще се извършват от Източния космодрум.

Коментари по темата: „Роскосмос готви ракета, която превъзхожда Falcon 9”

добавете коментар...

  1. Фалконий Фалконов

    :)))))))))) Кой превежда руски смешки и ги публикува у нас?

  2. Мъск

    Отново бъдеще време и картинки, отново ЩЕ. Пред централата на Роскосмос трябва да издигнат един паметник с формата на ЩЕ.

  3. Yvorix

    Няма ли кой да им каже, че още по библейско време на Икар му се е разтопил восъка на крилете.
    А.колкото до ватенките, кога ли ще направят поне ютия.

  4. Фофу

    Спасе нещо си прекалил с научната фантастика (като литературен жанр).

  5. Фофу

    фофуфен свали ватенката и ушанката, че ти извря мозъка.

  6. Спас

    Че те нямат ли си такваз ракетка? Нали откриха лунната си база през 2015 г.? С какво долетяха дотам, с батути ли?

  7. Anonymous

    Да вземат първо да се пробват една свястна пералня да направят…

  8. Бай Гец

    Ти върви с мотора,а аз ще дойда с коша.

  9. :o)

    сОюз нерушимъй республик свободнъй 🙂

    вече е казано всичко по темата, адмирирам :
    “И от преврата през 1917 една и съща мантра – “ще”. В някой друг живот.”

    Само да отбележа , че другарите И ТОВА НЕ ИЗМИСЛИХА и не бяха първи – Обратно кацаща ракета. Само гледат, подсмърчат в ледения студ на подземията си, наливат се с водка
    и обясняват как до 18тата петилетка ще имаме такова другари.

  10. 29376

    Всеки може да се заблуди и да прави грешки. Фофу все пак показва, че има смелоста да се изразява свободно. Така че няма нужда да се ходи толкова агресивно върху него.

  11. фофуфен

    Фофу, оцелял си, защото си тъпир. тези животинчета са способни да оцеляват, въпреки, че са много тъпи и само с осми(8) клас. ;)))

  12. Anonymous

    Рогозин трябва да се сравнява с шефа на НАСА, а не с Елон Мъск, който всъщност изпълнява поръчки на НАСА. Правилното сравнение е Роскосмос – НАСА.

  13. ззз

    На едните им се плаща колко трябва за да го направят , имат свобода на въображението и много пари зад гърба. Другите го правят за месечна заплата дето я взимаш ако си мълчиш и запомниш, че шефа винаги е прав. Разликата в ресусите и мотивацията дават наличните резултати. Никъде не е казано, че умните и креативни хора се раждат само в една държава. Може и да зглобят нещо , знае ли човек.

  14. Българин

    Русия винаги са били в топ 2 на космонавтиката. Понякога първи, понякога втори. Колелото се върти. Русия има пълния потенциал да разработи не само това, а и първия ядрен реактор на ракета.

  15. Anonymous

    Всяко излизане на Рогозин е все по-смешно и забавно. Важно е всъщност, джобовете на ОПГ-то да се пълнят постоянно и редовно и това ще е така, докато се наливат пари в руската програма и се тръбят лозунги.

  16. 111

    Преди 10 години щяха да имат и платежна система като Visa и MasterCard. И с процесора доста напреднаха – 28 nm от TSMC и open source MIPS ядро. Така е с държавните руски неща. А, и собствен ОС май имаше, базиран на Debian.

  17. Мда

    На картинки го докарват…

  18. Izotzadze

    Руснаците не могат да изстрелват ракети, по-широки от 3,9 м – нямат годен за това космодрум.
    И от преврата през 1917 една и съща мантра – “ще”. В някой друг живот.

  19. ха

    Преди време бях чел изявление на руснаци, според които преизползваемите ракети са глупост и няма да следват подобна тенденция (изискват повече гориво и ремонтът им е много по-рисков от ново производство). Само споменаха, че щели да насочват ракетните модули, за да падат в по-малък възможен регион.

    Сега вече говорят за преизползваемост, че при това супер голяма.

  20. Ste

    Ще, ама друг път.

  21. Фофу

    Защо да не съм оцелял ? Аз мога да живея със всичко. Вие не можете да преживеете като чуете американци и затова на всяка новина изпълзявате на стада и цвилите каквито идиотщини се сетите.

    Но нека да изчакаме Димо. Както и други споменаха, не е указано коя петилетка ЩЕ стане. Че на приказки и аз могга да поектирам неща дето ще превъзхождат нещо си, но дали ще мога в действителност ??!!

  22. Димо

    Чудесна новина, нека има конкуренция и тласък да се развиват ускорено космическите технологии. Време е вече да премине нашата цивилизация към космическа.
    Горкият Фофу, не се е изявил все още дано е оцелял.

  23. Тръмп

    Роскосмос възнамерява да създаде ракета, която има по-добри показатели от Falcon 9 на SpaceX. След колко петилетки? Руският космически шеф не разкри кога ще започнат изпитанията на новата ракета.Значи, какво излиза,че те тепърва ще мислят,ще изследват,ще правят изпитания и изстрелвания. А в това време Мъск ще седи и ще чака руснаците да го изпреварят. Тази статия ми прилича на приказката рибата в морето, а тигана на котлона.
    Руските часовници са най-бързите в света.

Коментар