Младите започват да харесват ИТ професията

Информационните технологии вече не са толкова скучни за младите хора. Според проучване на Британското компютърно общество (BCS), икономическата рецесия е променила отношението към ИТ сферата.

Само един от всеки петима анкетирани посочва, че ИТ са скучни, съобщи Би Би Си. Над половината (57%) от младежите смятат, че информационните технологии стимулират хората и бизнеса да иновират. ИТ са важни колкото законите и медицината, според 39% от анкетираните.

Проучването на BCS опровергава в известна степен твърденията на университетите, че технологиите са отегчителни за младите хора.

В условията на криза младежите с ИТ квалификация са по-оптимистично настроени относно перспективите за работа, показват резултатите от изследването.

Над половината от анкетираните са на мнение, че хората без ИТ умения ще изпитват трудности в модерната работна среда. Почти толкова са изразили убеденост, че работодателите трябва да обучат своя персонал в ИТ бизнес умения.

Най-популярната сфера, свързана с ИТ, е уеб, според 36% от участниците в проучването. Игрите са на второ място (33%), следвани от обучението (25%), разработката на софтуер и мрежовият дизайн.

Коментар