Откриха първата в света 4G/LTE база

Първата в света комерсиална LTE база беше открита в Стокхолм, Щвеция от Ericsson и TeliaSonera. Това е ключова стъпка за превръщане на мобилната цифрова магистрала в реалност, заявиха от Ericsson.
Очаква се LTE технологията (Long- Term Evolution) да преобрази мобилното широколентово изживяване, като подсигури свръхвисока скорост за пренос на данни, необходима за услуги като интернет телевизия, мобилен видео блог, онлайн видео игри и мобилна офис среда.
Базата ще бъде част от комерсиална мрежа, предвидена да стартира през 2010 г.. Тя ще позволи скорости за трансфер на данни много над тези, които са възможни в днешните мобилни широколентови мрежи. Жителите на Стокхолм ще бъдат непрекъснато свързани и ще могат да ползват висококачествени онлайн услуги в движение.
Технологията LTE осигурява безупречна работа по отношение на върховите скорости за трансфер на данни, ефикасността на спектъра и забавянето. Ericsson вече демонстрира пикови скорости от 160 Mbps.
LTE може да се внедри както при нови, така и при съществуващи честотни ленти и е проектирана да намалява разходите по експлоатация и поддръжка на мрежи.
Развитието на мобилната широколентова технология е ключов фактор и при изграждане на устойчиви градове, които намаляват енергийната консумация и въглеродните емисии, посочиха от шведската компания.

Коментар