Доставчиците на Huawei пред колосални загуби от санкциите

Санкциите срещу Huawei водят до загуба на огромни приходи за доставчиците на компоненти
(снимки: CC0 Public Domain)

Новите санкции на САЩ срещу Huawei Technologies ще влязат в сила следващия вторник. Компанията и нейните дъщерни дружества няма да могат да получават продукти, произведени с американски технологии и оборудване, освен ако доставчикът не получи одобрение от САЩ.

Партньорите на Huawei в чужбина могат да загубят до 26 милиарда долара годишни приходи. Такива оценки дават представители на британската аналитична компания Omdia, като се споменават имената на производители от Япония, Тайван и Южна Корея.

Вчера стана известно, че Samsung и SK Hynix вече не доставят чипове памет за нуждите на Huawei, а LG ще се присъедини към Samsung в спирането и на доставките на дисплеи.

Според публикация на Nikkei Asian Review, корейската компания SK Hynix все още се надява да възобнови доставките на чипове за Huawei, като получи лиценз от американските власти, но шансовете за успешно завършване на тази процедура са малки.

MediaTek, която доставя на Huawei мобилни процесори, вече е подала заявление за лиценз. Всяка година тайванският чипмейкър получава около 500 милиона долара приходи от партньорство с Huawei, така че за компанията ще е болезнено да се раздели с ценен клиент.

TSMC може да загуби около 5 милиарда долара годишни приходи от въвеждането на санкции срещу Huawei, но търсенето на нейните услуги е толкова голямо, че други клиенти бързо ще заменят VIP клиента от Китай.

Японските доставчици се очаква да бъдат най-силно засегнати от санкциите срещу Huawei, според експертите на Omdia. Местните производители доставят 30% от компонентите за Huawei.

Така например, Sony получава всяка година няколко милиарда щатски долара от сензори за изображения за смартфон камерите на Huawei. За японската компания това е една от малкото дейности, които й носят стабилни доходи. Сега Sony обмисля да кандидатства за лиценз за сътрудничество с Huawei и след 15 септември.

Производителят на LCD панели Japan Display се стреми да разшири партньорството си с китайските производители на смартфони, които се опитват да се възползват от проблемите на Huawei, за да укрепят своите собствени пазарни позиции. Ползи могат да извлекат компании като Oppo, Xiaomi и Vivo.

Коментари по темата: „Доставчиците на Huawei пред колосални загуби от санкциите”

добавете коментар...

  1. Българин

    САЩ си изгърмяха и последния коз с този ход. Това, което ги държеше напред в технологиите последните десетилетия бяха точно полупроводниковите елементи. Само че напоследък не само, че не виждаме нищо фундаментално break-through, а даже Интел не могат да изкарат нанометрична решетка, която вече и в други държави разработват. На Хуавей ще им трябва може би половин година, за да намери заместител, понеже тези технологии вече не ги има само в САЩ. И после вече единственото оръжие на САЩ ще остане както винаги войната.

  2. Немам Google

    И100 милиарда да са загубите, всички козируват на оранжевия перчем…

  3. ха

    Фофу, всъщност искаш да кажеш “Нещо много китайско взе да става на този свят.”, което си е даже по-зле от това което каза.

  4. Фофу

    Нещо много китайско взе да става на този сайт.

  5. Иво

    Написаното от теб и Гугъл не го превежда

  6. Anonymous

    ти пък къде прочете че са добре

  7. Frodo

    qvno technews.bg sa golemi fenove na kitaijcite ot huawei …ili moje bi napravo huawei im pla6tat…..vseki den pi6at kak kitaicite sa dobre,no tqhnite dostav4ici sa zle..aide stiga s tazi pro kitaiska reklama

Коментар