Франция готви мерки срещу „хищници” като Apple

Стратегиите за пазарно господство на компании като Apple не са по вкуса на французите
(снимки: CC0 Public Domain)

Френският финансов министър Бруно Льо Мер разкритикува господстващото положение на американските компании на европейския пазар. По-специално, той е недоволен от Apple.

Във връзка с изявленията на министъра, в медиите се появиха информации, че Франция подготвя удар срещу технологичните гиганти от САЩ. Льо Мер призова за създаване на повече големи компании в Европа, които да могат да се конкурират с американските производители.

Министърът също така отбеляза, че американските компании правят бизнес нечестно, като разработват стратегии, които принуждават хората да използват само техните услуги. Това е явна атака срещу Apple, която фаворизира собствената си екосистема, отбелязва Patently Apple.

Льо Мер заяви още, че Франция може да въведе нови правила, насочени конкретно към компании като Apple с доминираща пазарна позиция. Новият регламент ще им попречи да разработват „хищнически стратегии”.

Коментари по темата: „Франция готви мерки срещу „хищници” като Apple”

добавете коментар...

  1. :o)

    СакХред Бльооо ….. леле тоя ще ги уплаши ………..

  2. ха

    Вместо да гледат как да спънат някой, защо не влеят огромна сума, за да му създадат конкурент? Така освен евентуално въздействие на вътрешния пазар постепенно ще почнат да ги конкурират и на международните пазари.

  3. ;

    ‘начи, шокиран съм колко малоумия могат да бъдат изказани в едно изречение 😀

    Факт е, че американските компании доминират европейския пазар, а и не само.

    Но, основната причина и най-съществен проблем е, че реално няма европейски компании, които да им се противопоставят.

    Защо хленчи, че американците, а и китайците, са заели европейските пазари, след като няма европейци, които да ги обслужват?!?

    Иначе, относно атаката срещу Apple – е, нали имат пазарен дял под 20% за смартфони и 5-7% за компютри? Тоя защо точно за тях се хвана?

    Защо не се заяде с Google? Те държат 92% при търсачките, а техният Android е 80+% от пазара на смартфони.

    Въобще, поредният тарикат, обслужващ конкретни корпоративни интереси, най-вероятно китайски в случая.

Коментар