Китай блокира американски проект за програмиране

Забавното обучение на децата по програмиране става все по-популярно в световен мащаб
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Китай блокираха уебсайт на американския образователен проект Scratch, който помага на децата да усвоят по-лесно програмирането. Причината не е известна, но се предполага, че е заради публикувано на сайта съдържание с антикитайска насоченост.

Scratch е отворен проект на медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт (MIT Media Lab), който представлява визуална събитийно-ориентирана среда и интерпретируем език за програмиране, насочен към децата.

Актуалната версия на Scratch се базира на HTML5 и използва енджин WebGL. Програмите на Scratch се състоят от графични блокове. Средата поддържа над 50 езика на интерфейса, отбелязва Tech Crunch.

Към момента Scratch има повече от 3 милиона потребители, като 5,65% от тях живеят в Китай. Но на практика, проектът обхваща значително по-голяма аудитория, тъй като китайските програмисти създават собствени разработки на базата на изходния код на Scratch.

На 21 август правителствен новинарски сайт публикува статия за проекта Scratch, в която се твърди, че платформата съдържа много унизително, фалшиво и клеветническо съдържание за Китай. Публикацията подчертава, че всяка услуга, която разпространява информация за Китай, трябва да съблюдава местните закони.

В друга публикация по темата, също от правителствен новинарски портал, се казва, че платформи като Scratch привличат много млади потребители и са длъжни да проявяват самодисциплина. Според местните журналисти, безконтролното разпространение на антикитайски и сепаратистки изказвания накърнява чувствата на народа на Китай и отравя неговото бъдеще.

Средата за разработка Scratch Desktop е достъпна за сваляне от уебсайта на проекта и може да се използва без връзка към интернет. По този начин потребителите, които са свалили Scratch, могат да продължат обучението си по програмиране и след блокирането на сайта.

Съдбата на проекта остава неясна в Китай. Ако блокирането е окончателно и завинаги, с течение на времето сваленият софтуер ще остарее и образователните институции ще потърсят алтернатива на американската разработка. А такива алтернативи има и в момента.

Една от тях е дело на Code Mao, стартъп от Шенжен, който е един от първите големи играчи в тази сфера на пазара в Китай и вече успя да привлече значителни инвестиции. Друг проект е Kitten, който се позиционира като по-надежден от от Scratch и има над 30 милиона потребители в 21 страни по света. Netease и Tencent също разработват собствени продукти за млади програмисти.

Гладът за програмисти в световен мащаб е огромен. Много правителства и частни компании влагат усилия в обучението на бъдещите програмисти от ранна детска възраст. Възможностите за обучение на по-късен етап – от ученици, студенти и хора, които искат да се преквалифицират – също са широко достъпни, вкл. и у нас.

Софтуерната академия на Нет Ит, например, предлага обучения по най-популярните езици за програмиране, вкл. безплатни онлайн курсове по Java за начинаещи, както и професионални обучения по Java, Python, PHP и MySQL, C# и други. Дипломите, издавани от центъра, са признати и валидни по целия свят, подчертават от компанията.

Коментари по темата: „Китай блокира американски проект за програмиране”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Една корекция искам да направя на това което казах, за закона за работа. Изгледах отново едно от видеата му за опресняане. Закона предвижда даване на право за работа, но не и дори за женени за китаец / китайка. Само ако е нещо което няма еквивалент, което според serpentza в 98% от случаите е езиков учител. Единствено което не могат да покрият, за всичко друго си имат персонал, дори в големи количества.

  2. Фофу

    фофуфен олигофрене, пак ли изпълзя от някоя дупка и загрухтя.

  3. фофуфен

    Фофич, тъпир, много си болен. Не знам от къде да почна да ти обяснявам… Ама много, много си болен, ама това е нормално състояниое за тъпирите 😉

  4. Фофу

    дедо българска диаспора не знам дали може да се говори. Това което ми направи впечатление в началото на ковид-а беше, че се оказа, че в провинция Ухан откъдето започна имало 7 нашенци. Доколкото дочух, 6 се върнаха, един дето бил женен за китайка остана със семейството си. Та сигурно има, но явно не са много.

    За Китай ако знаеш английски мога да ти препоръчам да погледнеш на тубата за serpentza . Един южно африканец (бял) който беше повече от 10 год там и дори си намери жена от там. Има стотици видеа от по 30 мин до час. Говори доста обстойно и по мое мнение опитва/ше да е неутрален.

    Но последните няколко год. много застъпи темата за насилственото асимилиране на Тайланд и започнаха да го тероризират. И се махна за щатите с жена си.

    Но има много интересни видеа защото е моторджия и заедно с още един ADVChina обикаляха из цял Китай. Ходиха и до Монголия. Ходиха и до Тайланд, без мотори 🙂 . С камери на шлемовете и аудио с разговора по радио връзка докато карат.

    За работа което казва, е че няма дори закон уреждащ работата на чужденци. Дори и да си женен за китайка. Работят тези които са поканени, най-често преподаватели по езици, всякякви, нали се подготвя повсеместна експанзия. Но това е по местно споразумение и съответно винаги могат да ти посочат вратата, без каквито и да е последствия за тях.

  5. дедо

    До Saevar

    Аз пък се интересувам останалите наши сънародници дето са по полето, строежите и заводите дали ще са по-добре в Китай отколкото на Запад? Щото и те не искат в България, ама и за Китай не напират!

  6. Saevar

    имам познат който завърши в Пекин преди години и въобще неиска да се прибира в БГ, каза че там е отлично място за живеене но той не бере ягоди нито работи по строежите…

  7. Stortman

    Здравейте момчета,
    завършвайки MIT – бръшлянова лига, си желан програмист от големи компании. Това е много труд, сертификат след сертификата.Всичко това започва в много ранна възраст и струва много пари за родителите.Инвестиция в бъдещето, за този който може да си го позволи. Поздрави.

  8. dedo

    Абе защо нямаме диаспора в Китай – гастарбайтери, студенти, емигранти та да кажат как е от първо лице? Това е проблема с Китай – няма лични впечатления, каквито много от нас имаме в Западния свят! Как е да си на строежа в Англия или Испания и как в Китай? Как е да береш ягоди в Англия и как в Китай? Само така може да се прави реално сравнение – другото са форумни лакърдии!

  9. Фофу

    ха – на всеки език има думата реципрочност и всеки я разбира. Единствените които (се правят, че) не я разбират са местните платени мажоретки,

  10. ха

    Фофу, това което коментира в първото си мнение е напълно в реда на нещата. Китайците блокират всичко в интернет и по-скоро пропускането на нещо не блокирано е скандал! Обратно американците претендират за свободен пазар и първото нещо, което правят не свободно веднага е скандал и това е обяснимо. Когато си непоследователен, тогава трябва да търпиш критики, защото останалите хора на пазара се объркват и не знаят как да боравят с теб.

  11. Фофу

    Saevar Аз обаче, за съжаление не мога да ти прeпоръчам лечениe защото изгубих и последната си надежда, че можеш да кажеш нещо умно. За адекватно пък въобще …

  12. Saevar

    Фофу,
    аре започни да живееш в сегашно време, видях ти поста затова че комунетата са гепили от дядо ти, а на моя пра дядо са му взели десеки декари земи, ковачница и огромна къща срещу която са му дали панелка ама на изплащане…но аз живея в сегашно време, аре стига тъпотий или беги се лекувай, неказвам че чайниците са стока….

  13. Фофу

    Да китайците блокират всичко чуждестранно, но когато САЩ блокират дори и една фирма и куманетата скачат и застават на всеки километър и стават експерти по международно положение и свободни пазари.

  14. Fishcake

    Scratch е страхотен сайт за деца, поредната малоумна крачка в търговската война.

Коментар