Тест: По-бърза ли е Windows 10 Home от Windows 10 Pro?

Мнозина считат, че Widows 10 Home е по-бърза от Pro версията, но така ли е наистина…
(снимка: CC0 Public Domain)

Преобладава мнението, че операционната система Windows 10 Home работи по-бързо на стари компютри, отколкото версията Windows 10 Pro. Един прост тест показва така ли е наистина.

Двете версии практически не се различават по броя на активните процеси. Но повечето потребители смятат, че Windows 10 Home е по-бърза, използва по-малко ресурси и заема по-малко място на твърдия диск на компютъра, отколкото Windows 10 Pro.

Затова Windows 10 Home често e предпочитана за инсталиране на по-слаби компютри с ниска производителност. Прост тест на уебсайт за овърклок, резултати от който публикува My Drives, показва – може би за изненада на мнозина, че това е заблуда!

Експериментът се състои в проверка на скоростта на изтегляне, преброяване на броя на активните процеси и определяне на заетото място на твърдия диск при инсталиране на Windows 10 Home и Windows 10 Pro. За целта е използвана виртуална машина, която симулира компютър с процесор AMD Ryzen 5 1600, 4GB RAM и твърд диск с капацитет 60GB.

Какви са резултатите от теста? Оказа се, че Windows 10 Home стартира за 19 секунди, има 125 активни процеса, заема 1,6GB RAM и 18GB на твърдия диск. За сравнение, Windows 10 Pro стартира за същите 19 секунди, има 130 активни процеса, използва 1,7GB RAM за своите нужди и заема 18,2GB място на твърдия диск, въпреки факта, че има много повече функции.

Изводът е, че Windows 10 Home и Windows 10 Pro са еднакво подходящи за слаби компютри, като нито една от двете версии няма ясни предимства в производителността. Освен това разглежданите операционни системи консумират еднакво количество компютърни ресурси.

Windows 10 е най-популярната операционна система за компютри в момента. Windows 10 Pro предлага някои функции, които са от полза за бизнес и професионални потребители. Налична е и версия Windows 10 Enterprise Edition, която е най-функционална от всички. Според теста обаче, Home версията не дава скоростни предимства за потребителите на обикновени РС от начално ниво.

Коментари по темата: „Тест: По-бърза ли е Windows 10 Home от Windows 10 Pro?”

добавете коментар...

  1. Батьо

    Прави сте,статията е ….неориентирана и тестовия компютър ако е ” слаба машина” то аз съм “милионер”

  2. :o)

    Статията е с неясни предимства за четящия и неясни резултати от теста 🙂
    От написаното излиза че СЕ В ГЪЗ и СЕ В…знаете 🙂

    иначе незнам на кое му се вика слаб компютър.
    Ако не е със съвременни параметри , пробвай да качиш ти Win10 на лаптоп от 2005 примерно
    Върви като Win 95 на 386-ца 🙂

  3. Гено

    Много зависи процесор рам видео с какъв диск си аз например съм с intel core i5 9400f 8 ram 240 ssd и Nvidia gtx 1650 и не мога да усетя разликата в работата между двата windows

  4. ЛУДЛУД

    Тестваи са при еднаква ситуация какъв е случая вие само се дървите кой ква му е кошницата и колко рам ползвал тая година. Аз лично познавам хора с 1 и 2Гб рам компютри. Качвал съм 1-вата 10-ка кокаго беше излезнала на комп с 1 ядрен процесор и 768мб рам пичат каза че му върви по-бързо от xp тогава.

  5. Fox81

    Linux Mint 20 Cinamion използва 1,1 гб.рам. Инсталационно е 12гб. Всичко му е инсталирано и нищо не ти се налага да му туриш освен WINE. Windows е боза!

  6. Боги19919

    Windows 10 Home наистина е по-бърз.Той има по-малко потребности и функции и затова е по-бърз!

  7. Някой

    Кой с какъв лаптоп ще е,ако ще и с 1gb бе кюнец прост!

  8. Някой си

    Ненужна статия! Аз че лаптопа ми е от 2015 е с 8 Гб РАМ и ССД диск 240 Гб и лети , а това кое е по необходимо си го решава всеки според задачите и целите които изпълнява на компюръра си, чак толкова слаби компютри които да се влияят от това про ли да е версията или хоум са МНОГО рядко!

  9. Симо

    4GB Ram в края на 2020???, тва да не е лаптоп от 2010г… Моите кашони са с по 32Gb Ram най малко и ssd-та
    Кво се мъчите с тва смотано Win10, със win server 2016 като спра ненужните неща си лети компа като нло, че то и 7мицата е по практично от 10

  10. Anonymous

    Слаби компютри? Я пак вижте компютъра!

  11. Stil

    Това ли е теста… Какво разбрахме от факта нищо…..

  12. Съсипвач

    Съсипаха я тая държава 🙁

  13. фак

    ебахти теста, ебахти статията …

Коментар