AMD не се спира: нови Ryzen 5 процесори

Процесорите от линията Ryzen 5 за настолни системи ще бъдат пуснати по целия свят на 11 април

Четири варианта на Ryzen 5 ще осигуряват висока производителност и гладък гейминг на достъпни цени, заявиха от AMD с поредния анонс на процесорите от ново поколение със Zen архитектура.

След успешната премиера на Ryzen 7, с рекорден брой предварителни заявки, AMD обяви днес, че процесорите от линията Ryzen 5 за настолни системи ще бъдат пуснати по целия свят на 11 април 2017 г. Новите чипове ще предложат забележително съотношение цена-производителност за геймъри и създатели на съдържание, увериха от компанията.

С фокус върху крайните потребители, Ryzen 5 са базирани на мощната и ефективна Zen архитектура в 6-ядрени, 12-нишкови, както и в 4-ядрени, 8-нишкови варианти. Те ще донесат със сигурност положителни изживявания в работата и в игрите, като ценовите нива ще бъдат в интервала от 169 до 249 долара (препоръчителни крайни цени в САЩ).

AMD демонстрира как Ryzen 5 1600X побеждава Intel Core i5 7600K с 69% в теста за CPU производителност Cinebench R15 nT

„Ryzen ще донесе иновации и конкурентност практически във всеки сегмент от РС пазара, а Ryzen 5 е следващата голяма стъпка по този път”, заяви Джим Андерсън, старши вицепрезидент в AMD. По неговите думи, AMD вече е оживила пазара на настолни високопроизводителни машини с Ryzen 7, обявен в началото на месеца, а сега Ryzen 5 пренася мощността и ефективността на Zen ядрата в сегмента под 300 долара.

AMD насочва Ryzen 5 конкретно към потребителите на мощни настолни машини и геймърите, обичащи AAA заглавията и поточните игри, за да развие още повече новата платформа AM4. Моделите Ryzen 5 разполагат с AMD SenseMI технология и имат силни многозадачни способности. Наскоро AMD демонстрира как Ryzen 5 1600X побеждава Intel Core i5 7600K с 69% в теста за CPU производителност, използвайки бенчмарка Cinebench R15 nT.

Четирите модела Ryzen 5 – четириядрени 1400 (3,2/3,4GHz) и 1500X (3,5/3,7GHz) и шестядрени 1600 (3,2/3,6GHz) и 1600X (3,6/4,0GHz) – ще се предлагат от онлайн вериги в целия свят. Всички Ryzen процесори поддържат новата AM4 инфраструктура, като дънни платки ще се произвеждат от най-големите ODM фирми. Модели от ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte и MSI са базирани на новите чипсети за Ryzen – X370, B350 и A320, като последният е предназначен за масовия клас РС на достъпни цени.

Линията AMD Ryzen 5 включва и охладители Wraith (сред тях Wraith Spire и Wraith Stealth), които ще се предлагат с определени процесори. Термичните решения на AMD са проектирани за почти безшумна работа, уточниха от компанията.

Коментари по темата: „AMD не се спира: нови Ryzen 5 процесори”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Чакаме ги с нетърпение.

Коментар