Е-търговията у нас расте с 23% на година

Средната сума, която един потребител отделя за онлайн покупки на година, е 262 евро

Онлайн търговията в България нараства със средно 23% на година през последните 5 години, заявиха експерти на семинар в Софтуерния универститет с участието на Сибанк, която показа ново решение за е-магазини eStore Solutions.

По данни на Ecommerce Europe, 1,1 млн. са потребителите, които пазаруват онлайн в България – или това са 19% от населението над 15-годишна възраст. Средната сума, която един потребител отделя за онлайн покупки на година, е 262 евро.

Самолетните билети и настанявания и пакетните туристически пътувания са най-популярните групи услуги, поръчвани онлайн. Най-популярни продуктови групи, поръчвани онлайн, са дрехи, ИТ, забавления, обувки и лайфстайл.

Много млади предприемачи искат да се възползват от възможностите на електронната търговия, но нямат нужната професионална експертиза и опит, заявиха специалистите. В сферата на дигиталните продажби наличието на сигурно и надеждно платежно средство за електронен магазин е от изключителна важност, подчертаха от Сибанк.

Банките трябва да са готови да подпомогнат клиентите си в дигитализацията на техния бизнес, за да може той да се развива успешно и да расте. „Сибанк поставя във фокуса на своята дейност развитието на предприемачеството в България чрез насърчаване на онлайн търговията и подпомагане на клиентите да трансформират бизнеса си от офлайн към онлайн“, посочи Франк Янсен, изпълнителен директор на банката.

Коментар