Ericsson обяви нов изпълнителен директор

Ханс Вестберг е назначен за президент и главен изпълнителен директор на Ericsson от януари 2010 г., съобщи днес шведската компания. В момента той заема поста финансов директор и изпълнителен вицепрезидент.
44-годишният Вестберг ще наследи Карл-Хенрих Сванберг, който прие да стане председател на Бритиш Петролиум (British Petroleum – BP), четвъртата по големина компания в света.
Ханс Вестберг ще поеме управлението в момент, когато мрежовата трансформация на телеком операторите и внедряването на IP базирани услуги са от изключително голямо значение за успешното създаване на акционерна стойност на компанията”, гласи официалното съобщение от Ericsson.
Сванберг ще остане в борда на директорите, каквото е и желанието на основните собственици на компанията. Той се присъедини към екипа на Ericsson през април 2003 г. в тежко за компанията време, когато тя се бореше със загуби и се преструктурираше.  
Едно от първите неща, които Сванберг предприе, бе да въведе концепцията си за лидерство. Корпоративната култура и начин на работа се промениха, което е основната причина за ръста на приходите днес, посочиха от Ericsson.

В периода 2003 – 2008 г. годишният темп на ръст на Ericsson бе 12%. През последните пет години компанията е генерирала обща печалба в размер на 103 милиарда шведски крони. Общата сума дивиденти за периода е 27 милиарда шведски крони.

Коментар