Таблетка за смучене ще възстановява зъбния емайл

Таблетка за смучене може да издигне денталните грижи на съвсем ново ниво
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Университета във Вашингтон са разработили експериментална таблетка за смучене, която възстановява зъбния емайл и укрепва зъбите. Предстоят клинични изпитвания на таблетките във вид ментови „бонбони”.

Таблетката за смучене използва генетично модифициран протеин, който се свързва със зъбите на потребителя и добавя тънък слой нов емайл към тях. Освен това таблетката съдържа фосфорни и калциеви йони, които са градивните елементи на зъбния емайл.

Ако предстоящите клинични изпитания докажат, че методът е успешен, това може да се окаже първото лечение, което наистина възстановява зъбния емайл, а не просто да го запазва.

Изследователите от Университета във Вашингтон вече са тествали таблетките върху зъби, извлечени от хора, прасета, плъхове, включително от живи плъхове. Предклиничните тестове показват, че една таблетка за смучене на ден е достатъчна за поддържане на зъбния емайл при нормални условия на износване.

Таблетката за смучене използва генетично модифициран пептид, заедно с фосфорни и калциеви йони, за изграждане на нови слоеве емайл върху зъбите
(снимка: UW School of Dentistry)

Освен това, според изследователите, втора таблетка на ден възстановява ценното защитно покритие на зъбите с няколко микрона. Допълнително предимство на тези таблетки е, че новият емайл, произведен от тях, е наистина бял, тъй като е чисто нов.

Ако таблетките, пастата за зъби и геловете, които екипът планира да разработи в бъдеще, работят както е описано, те ще издигнат денталните грижи на съвсем ново ниво, тъй като фокусът се премества от запазване към възстановяване на емайла.

Според учените, клиничните изпитвания ще продължат не повече от три месеца. Резултатите несъмнено се очакват с огромен интерес от общността на стоматолозите.

Коментари по темата: „Таблетка за смучене ще възстановява зъбния емайл”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А, някой извика на помощ ултрапростия коч. Последната надежда на идиотите.

  2. фофуфен

    Фофич, ти си професионален. На требе хапчета няма да ти помогнат. Нужно ти е ново работно място. Само ми е чудно защо толкова те избива на украинофилия. Навярно желанието ти е да всееш масова русофилия… В крайна сметка си много добър в това последното… Иначе как е, завърши ли средното?

  3. Фофу

    Браво другари, отлична работа. Дето едно време викаха – всеки каъмк бомба в двора на западния империализъм. И всяко хапче за зъбен емайл.

    Ще ми продват мечти тия изедници, а после ще правят 500 милиарда. Между другото другарю, вие лично ли изчислихте тази цифра или ви я спуснаха отговорните другари от Позитано.
    И как да тълкуваме наличието на пасти и четки с цел по-добро зъбно здраве ? И там има някой душмански заговор. Но вие що го разкриете, сигурен съм.

    И между другото препоръките към мен за хапчетата съм ги чул, чули сте и вие, че доста често имам отговор. Но ако само тов ви е останало, давайте пак да извъртим един цикъл.

  4. Anonymous

    Чрез продажба на мечти.

  5. Anonymous

    1 таблетка ще унищожи зъболекарски бизнес за 500млрд., как ще стане тая ?

Коментар