“Светулка” ще трасира пътя на смартбука

На пазара се задава нов клас компютри, известни като смартбуци. Вече е готов прототип от компанията Nvidia, един от водещите доставчици на графични решения.

Моделът носи кодовото име "Светулка" (Firefly), вероятно, за да се подчертае появата на нов клас мобилни устройства, които ще заемат ниша между нетбуците и смартфоните.

Firefly е проектиран върху платформа Nvidia Tegra, в състава на която влиза процесор ARM, съобщи semiaccurate.com. Това означава, че компютърът няма да е съвместим с настолните Windows приложения.

"Светулката" ще работи с операционна система Windows CE, което може да се окаже слабо място, поради липса на сериозна поддръжка от софтуерни приложения. Така предимставата на Tegra ще останат на заден план, а те не са за пренебрегване – платформата осигурява по-дълго време за работа на батерии и позволява създаване на по-леки устройства.

Недостатък на Tegra е по-ниската производителност на процесора с архитектура ARM, в сравнение с интелските решения. Дори и сега много потребители вероятно искат повече процесорна мощ от нетбуците, в които основно се използва Intel Atom. Нетбук с по-слаб чип от Atom едва ли би ги привлякъл.

Комерсиален Firefly се очаква през септември. Подобно устройство на базата на Tegra вече обяви и компанията Mobinnova. Производителят на чипове Qualcomm също лансира смартбук с процесор ARM.

Коментар