Негативни рекорди “постигна” сървърният пазар

Спадът на сървърния пазар продължи и през второто тримесечие на годината. Приходите в сектора са намалели на годишна база с 30,1% до 9,8 милиарда долара, според IDC.

Това е четвърто поредно тримесечие на спад в бизнеса със сървъри. Нещо повече, през Q2″09 пазарът е достигнал рекорден минимум за периода от 1996 година насам.

Продажбите на сървъри са намалели с 30,4% през второто тримесечие, което е най-големият спад в историята на пазара. За сравнение, през Q1″09 спадът в продажбите е бил 26,5%.

Световният пазар на сървъри се сблъска със сериозен спад на приходите във всички региони, поради негативното влияние на кризата. През второто тримесечие са продадени по-малко сървъри, отколкото през всяко друго тримесечие за периода от 2005 година досега, като същевременно сървърната база остарява, отбелязва IDC.

Анализаторите очакват, че в идните месеци ИТ клиентите ще започнат отново да мислят за бъдещето и да предприемат стратегически решения за следващия бизнес цикъл. Пазарът на сървъри ще расте, прогнозира IDC.

Коментар