България се присъедини към хай-тек инициатива

България се присъедини тази седмица към европейската инициатива за високопроизводителни изчисления PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Страната ни ще участва със своя технологичен и научен потенциал в проектирането и производството на високопроизводителни системи и софтуер, които ще се прилагат във всички сфери на обществения и икономически живот, съобщи Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

През октомври миналата година България официално поиска да се присъедини към PRACE, в която членуват вече 19 държави. През юни 2009 г. страната ни получи покана да представи своите дейности в областта на високопроизводителните изчисления на среща на Управляващия борд на  инициативата PRACE, която се проведе на 14 юли в Германия.

След представянето ни, Управляващият борд гласува единодушно за присъединяването на България към инициативата. Страната ни бе поканена на 8 септември в Тулуза, Франция за подписване на Меморандума за разбирателство за присъединяване към инициативата.

Присъединяването към PRACE ще осигури достъп на българските изследователи до мощен изчислителен ресурс, който ще бъде използван за създаване на високопроизводителни системи и приложения в медицината, биохимията, сеизмологията, замърсяването на въздуха, динамиката и други области с икономическо и обществено значение.

Коментар