Стартира по-точна навигационна услуга

Европейската комисия даде начало на EGNOS Open Service – навигационна услуга със свободен достъп за граждани и предприятия. Прецизността на сегашните сигнали GPS ще се подобри от около десет метра на два метра, съобщи Европейската комисия.

EGNOS е предвестник на Galileo — глобалната спътникова навигационна система, разработвана от Европейския съюз.

„Това, което правим днес, дава шанс на европейските предприятия и граждани да се възползват от по-добри приложения и нови възможности, благодарение на по-точни навигационни сигнали“, заяви Антонио Таяни, заместник-председател за транспорта.

EGNOS може да поддържа нови приложения в различни сектори като селско стопанство, например за разпръскване на торове с висока точност, или транспорт – за автоматично събиране на пътни такси, както и в системи за застраховане от вида „плащане при ползване“.

EGNOS може да поддържа и много по-прецизни персонални навигационни услуги за общи и специфични нужди, като например системи за водене на слепи хора.

Системата ще бъде сертифициран за използване във въздухоплаването и в други области с високи изисквания по отношение на безопасността, в съответствие с регламента за единно европейско небе.

До средата на 2010 г. се очаква и въвеждане на услуга за безопасност на човешкия живот (Safety-of-Life service), основана на EGNOS. Тя ще осигури ценно предупредително съобщение, за да бъде информиран потребителят в рамките на шест секунди в случай на неизправност на системата.

Действието на EGNOS се управлява по силата на договор с Европейската комисия от доставчика на спътникови услуги ESSP SaS – компания със седалище в Тулуза, Франция.

EGNOS се състои от транспондери на борда на три геостационарни спътника и наземна мрежа от около 40 станции за определяне на местоположението и четири центъра за управление, като всички са свързани помежду си.

Зоната, покрита от EGNOS, включва повечето европейски държави и е проектирана така, че да може да бъде разширена и за други региони, като Северна Африка и съседните на ЕС държави.

Коментар