Игрички между Nvidia и Intel спират чипсет

Компанията за графични продукти Nvidia ще прекрати разработката на чипсети nForce за персонални компютри. Решението е продиктувано от съдебни спорове с Intel и подлежи на ревизия, ако делото се развие в полза на Nvidia, съобщи PCMag.

През 2004 година двете компании постигнаха споразумение, съгласно което Nvidia придоби право да пуска чипсети за процесорите на Intel. По-рано тази година обаче Intel обяви, че договорът с петгодишна давност не важи за процесорите с вградени контролери на памет, каквито са Core i5 и i7.

Nvidia обаче не е съгласна с подобно тълкуване на договора. Двете компании ще трябва да решат спорния казус в съда. Излушването по делото е насрочено чак за следващата година, като дотогава Nvidia няма да разработва чипсетите nForce.

Напоследък Nvidia е трън в очите на Intel, най-вече заради амбициите си да наложи графичните процесори (GPU) като такива за общи изчисления (CPU). И действително, при някои приложения GPU се справят забележително по-добре от CPU, благодарение на естествената си паралелна архитектура.

Коментар