Българска система печели трето място на NOVATech

Български отбор спечели почетното трето място на регионалния кръг за Централна и Източна Европа от състезанието за иновативни проекти и технологии NOVATech 2009.

Екипът от български студенти и инженери MindPoint впечатлиха журито в Израел с проекта си Envision, който представлява интерактивна образователна система за началните класове на училищата.

С комбинацията от Envision и минимално оборудване – компютър и мишка за всеки ученик, проектор и екран – преподаването и изпитването се превръщат в интересна интерактивна аудио-визуална игра за децата. Системата вече е пилотно внедрена в 3 български училища.

Поради сериозното социално значение и потенциал на идеята, организаторите на състезанието удостоиха отбора ни със специална допълнителна квота за участие на финала на своеобразното „световно първенство” за иновации.

Родният тим стана един от победителите в регионалния кръг в Тел Авив в конкуренция с още 14 отбора от България, Израел, Румъния, Словакия, Унгария, Полша и Турция.

NOVATech се организира ежегодно от Българския институт за мениджмънт и технологии (БИМТ) в партньорство с Intel и Университета Berkeley. Регионалната надпревара е квалификационен кръг за световното състезание за технологично предприемачество – IBTEC.

През ноември отбори от цял свят, включително и българският MindPoint, ще се състезават за големите награди от $50 000 за първо място и $30 000 за второ място в Университета Berkeley в САЩ. Паричните награди са предназначени за развитието и превръщането на печелившите проекти в реални бизнес начинания.

Първото място сред иновативните проекти в Централна и Източна Европа и награда от $20 000 спечели отборът от Турция – Protcare. Те представиха нетрадиционна иновативна разработка в областта на биотехнологиите.

Победителите са създали концепция за бебешка пелена с вградена технология за моментен химичен анализ на урината, който бързо и прецизно отчита в извънлабораторна среда наличието на вредни вещества в организма на детето.

Един от отборите на домакините – Vizmo Group, беше класиран на второ място и спечели наградата от $10 000 долара за проект в сферата на мобилните услуги. Системата на израелския тим позволява на кол центрове или други бизнес организации да разработват и предоставят дистанционно на клиентите си специални услуги или приложения за мобилните им телефони.

Коментар