SAP и Intel се съюзяват в ИТ изследванията

Обща инициатива за европейски изследвания обявиха технологичните гиганти SAP и Intel. Най-голямата софтуерна компания в Европа и лидерът на пазара за процесори формират съвместна лаборатория в изследователския център на SAP в Белфаст.

SAP и Intel Collaboratory ще се фокусира върху изследванията в областта на облачните изчисления (Cloud Computing) и устойчивите информационни технологии.

Дългосрочната цел на проекта е да развие технологии за внедряване на SaaS (софтуер като услуга), използвайки Cloud Computing.

Двете компании ще работят също за улесняване на споделянето на знания между академичните и индустриални среди, като по този начин дадат възможност на университетите да извършват изследователска дейност, свързана със сектора.

Очаква се Cloud Computing и SaaS да променят пазара на софтуер. Потребителите ще могат да плащат за софтуера, според използването, вместо да правят големи първоначални инвестиции за закупуване на цялостно приложение.

Пазарът на облачни услуги може да достигне 150.1 милиарда евро до 2013 година, което е три пъти повече от сегашната му стойност, сочат последни изследвания.

SAP и Intel имат силна симбиоза помежду си. Софтуерът на SAP стимулира пазара за продуктите на Intel. От своя страна, Intel предоставя платформи за последните софтуерни продукти на SAP.

Коментар