Гъвкавите смартфони ще вземат 1% тази година

Смартфоните с гъвкави екрани постепенно набират популярност
(снимка: CC0 Public Domain)

Напредъкът в технологиите, подобренията в дизайна и производителността на смартфоните с гъвкави OLED екрани допринесоха за нарастващата популярност на тези устройства. Но все още делът им от целия пазар на смартфони е пренебрежимо малък.

Анализаторската компания TrendForce се ангажира с прогноза за продажбите на гъвкави смартфони, като разделя новият клас устройства на два вида: Едните са модели с форм-фактор мида, които се сгъват вертикално: такива джаджи са удобни за носене в джоба или малка чанта. Вторият тип са смартфони, които се сгъват хоризонтално: когато се отворят, те могат да станат алтернатива на малък таблет.

По отношение на дизайна, смартфоните с гъвкав дисплей се различават и по това дали екранът се сгъва или разгъва. В първия случай е необходим допълнителен външен дисплей, докато във втория има риск от повреда на гъвкавия панел.

В момента гъвкавият размер на екрана на вертикално-сгъваемите смартфони варира от 6,5 до 7,0 инча по диагонал. За устройствата, които се сгъват хоризонтално, диагоналът е 7,5-8,0 инча. Честотата на опресняване достига 120Hz.

Според прогнозите на TrendForce, до края на текущата година проникването на смартфоните с гъвкав дисплей ще достигне приблизително 1,1%. След 2024 г. делът им ще надхвърли 2,5% от целия пазар. В момента водещият доставчик на гъвкави панели за смартфони е Samsung Display Company.

Коментари по темата: „Гъвкавите смартфони ще вземат 1% тази година”

добавете коментар...

  1. yorval

    NiX Besonderes…, т.е. нищо особено и значимо като тенденция, щото тази относителна цифра означава некъде къмто 50 милиона бройки за целия свет след още 2 години, което разделено на водещите 5-6 компании дава близо до 10-12 милиона за всеки, сиреч нищо съществено и не от решаващо значение за развитието и глобалния им бизнес…

Коментар