Сателитният интернет Starlink поевтинява

Интернет услугите на Starlink стават по-евтини на много места в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Операторът на сателитната интернет услуга Starlink зарадва абонатите в някои региони с намаление на месечния абонамент с аргумента, че иска да адаптира цените си към условията на определени пазари.

„От 24 август 2022 г. Starlink намалява вашата месечна такса за обслужване на 105 евро”, гласи известието до абонат в Холандия, което е станало достояние на журналистите от The Verge.

„Намаляването на цените взема предвид вашите местни пазарни условия и трябва да отразява паритета на покупателната способност сред нашите клиенти”, поясняват от доставчика на услугата.

Поевтиняване на услугите Starlink се случва и в други региони на света. Така например, потребител на Reddit от Обединеното кралство съобщава за намаление на месечната такса от £89 на £75. В Мексико отчитат намаление от 2299 до 1100 песо, а в Германия – от 100 на 80 евро.

Потребители в Чили и Бразилия съобщават за около 50% намаления на цените за услугите на Starlink. Произволна проверка на съответните страници на Starlink във всяка страна потвърждава съобщенията.

Потребителите от САЩ изглежда не са получили никакви отстъпки от Starlink, с изключение на един абонат от Невада, който твърди, че цената е паднала до $85 от обичайните $110 на месец. На страницата на услугата в САЩ е посочена месечна такса от $110, а закупуването на комплект оборудване струва $599.

В съобщението на Starlink за намаление на цените не се споменава за снижаване на скоростта или за други ограничения, какъвто беше случаят във Франция, където наред с двукратното намаление на абонаментната такса компанията редуцира обема на включения трафик.

Коментар