Калифорния прие забраната за ДВГ автомобили от 2035 г.

Калифорния постепенно ще изостави напълно автомобилите с двигатели с вътрешно горене
(снимка: CC0 Public Domain)

Забрана за продажби на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. влиза в сила в Калифорния, след като в четвъртък бордът за въздушни ресурси (CARB) на щата прие актуализирани правила. Заповедта беше подписана още през 2020 г. от губернатор Гавин Нюсъм.

Според правилата, през 2035 г. ще бъде напълно забранена продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в щата. Правилата предвиждат поетапно въвеждане на забраната: до 2026 г. делът на автомобилите с нулеви емисии в продажбите на нови превозни средства трябва да бъде 35%, а до 2030 г. – 68%.

Очаква се повече от 16% от продажбите на нови автомобили в Калифорния през 2022 г. да бъдат „с нулеви емисии”, спрямо 12,41% миналата година, отбеляза в публикация по темата Ню Йорк Таймс. 

Налагането на ограничения в Калифорния е важно не само защото щатът е най-големият автомобилен пазар в САЩ и един от най-големите в света – почти 15 милиона превозни средства са регистрирани в щата и 1,85 милиона нови през 2021 г. – но и защото повече от дузина други щати рутинно следват примера на Калифорния, когато определят свои собствени стандарти за емисиите.

Ако останалите щати, по примера на Калифорния, приемат подобни правила, забраняващи продажбата на нови ДВГ автомобили, тогава една трета от американския пазар може да премине само към автомобили с нулеви емисии.

Коментар