Компютри за $32 млрд. залежават в складовете

РС производителите се оказаха с препълнени складове след края на пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите на персонални компютри и лаптопи са натрупали в складовете си непродадени продукти за 32 милиарда долара. Това предполага появата на пазара към края на годината на компютри с отстъпки в цените, според анализатори на индустрията.

Много OEM производители на персонални компютри, включително компании като Acer, Asus и MSI, имат огромни запаси от готови системи в своите складове. Причината за това е ниското потребителско търсене в световен мащаб, отбелязва China Times. Американските производители HP, Dell и Apple също са изправени пред подобни проблеми.

Asus и Quanta страдат най-много от препълнените складове. Като цяло запасите на Asus се оценяват на около 6,8 милиарда долара, което е с 60% повече отколкото миналата година. Quanta има непродадени стоки на стойност около 8,4 милиарда долара, което е почти 55% повече от миналата година.

Заедно с инвентара на Compal, Inventec и Wistron, в складовете на ОЕМ производителите има продукти на стойност приблизително 32,30 милиарда долара, като те са попаднали там през второто тримесечие на годината.



Половината от запасите в складовете на Asus са готови продукти. Другата половина са чипове и различни PC компоненти. Изчислено е, че част от тези резерви трябва да бъдат продадени през следващото тримесечие (или тримесечия). В противен случай тези стоки ще загубят своята стойност.

Самата Asus обаче казва, че реално може да използва около 80-90% от запасите от чипове и други компоненти за производството на ново поколение компютри. Предвижда се това да стане до края на тази година.

Агресивните мерки за изчистване на запасите в склада като тези, за които Asus говори, биха могли да са от полза за потребителите. Според China Times, за да изчистят бързо натрупаните запаси от продукти, “повечето производители планират да проведат различни потребителски промоции и да предоставят отстъпки за своите продукти”.

Вярно е, че финансовото представяне на РС компаниите през третото и четвъртото тримесечие на тази година също ще пострада от това. Но подобен сценарий е по-добър, отколкото да останат с непродадени запаси.

Проблемите на РС производителите възникнаха на фона на страховете от вероятна рецесия в световната икономика. Съвсем наскоро, в пика на пандемията, търсенето на персонални компютри и системи за забавление надхвърли броя на наличните предложения поради недостига на някои компоненти, проблеми в логистиката, както и бума на криптовалутите в случая с видеокартите. Сега кривата на търсене и предлагане бързо се връща назад на фона на срива на пазара на криптовалута, енергийната криза и ситуацията в Украйна.

Коментари по темата: „Компютри за $32 млрд. залежават в складовете”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Прекалено скъпи станаха, нормално да застояват. Има и още нещо, че AMD AM5 се задава и хората изчакват.

Коментар