Лицевото разпознаване не се справя с възрастовите промени

Технологиите за лицево идентифициране са безсилни срещу възрастовите изменения 
(снимка: CC0 Public Domain)

Системите за лицева идентификация, които нашумяха в последните години, се оказват безсилни срещу естествените промени, свързани с напредването на възрастта, сочат нови научни изследвания.

Технологиите за разпознаване на лица се справят добре при идентифицирането на хора в тълпата, но остаряването на човек значително усложнява задачата им – в някои случаи тя дори става непосилна. При липса на нови изображения на човек са достатъчни само пет години, за да се затрудни сериозно работата на системата.

Изследователи от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU), ръководени от д-р Марсел Гример, стигнаха до това разочароващо заключение. С помощта на алгоритъм за изкуствен интелект са генерирали и изкуствено състарили 50 000 човешки лица, за да видят как системите за лицева идентификация ще се справят със задачата си. Резултатите са разочароващи.

Създателите на комерсиални системи за разпознаване на лица не разкриват принципите на работа на техните алгоритми, поради което учените са избрали за тестване решения с отворен код. По време на изпитанията те установяват, че с увеличаване на възрастта на хората, подлежащи на идентификация, точността на системите намалява и след достигане на петгодишна разлика между пробата и изображението, проверено спрямо нея, започват да се наблюдават забележими разлики.

Нещо повече, след достигане на 20-годишния праг на разлика между проба и актуално изображение, шансовете за положителен резултат стават изключително малки.

Важен фактор при изпитанията се оказва и самата възраст на изследваните: за системите е по-трудно да се справят с лицата на хора под 20 или над 60 години – през тези периоди промените, свързани с възрастта, настъпват по-бързо.

Д-р Гримър споделя, че лицата на бебетата се променят много дори за два месеца – всеки месец можете да снимате дете и пак няма да има гаранция за правилен резултат. Малки промени в лицето се наблюдават до 20 години. Подобни процеси започват и след 60-годишна възраст: „формата на главата се променя отново и се появяват по-изразени бръчки”, което означава, че делът на положителните отговори от системата също намалява.

Най-простото решение за поддържане на гладко функциониране на системите за лицево разпознаване е редовното актуализиране на образците от изображения. Това обаче зависи от конкретната задача, а когато става дума за поверителност, възрастовите промени могат да бъдат естествена форма на защита срещу нахлуване в неприкосновеността на личния живот.

Коментар