Италиански дрехи правят човека невидим за AI камерите

Италианска докторантка проектира колоритни дрехи, които правят човека “невидим” за камерите с AI за лицево разпознаване (снимка: Capable)

Те може да са малко крещящи за окото, но преодоляват системите за лицево разпознаване с изкуствен интелект, като ги заблуждават, че насреща им има животно, а не човек. Визуално объркващи, тези памучни плетива „скриват“ носещия ги от зорките погледи на AI камерите.

Има много причини, поради които хората може да не искат да бъдат проследявани от широко разпространените системи за лицево разпознаване – за повечето хора е доста притеснителна мисълта, че правителствата по света могат да ни следят навсякъде, на всяка крачка, използвайки камерите за „охрана“. Дори в страни, където властите се кълнат, че няма да я използват, технологията е също толкова достъпна за корпорациите, които могат чрез нея да ви облъчват с реклами.

Човек може да заблуди повечето от тези машини, като носи маска, но една модна къща на име Capable е измислила креативно решение, което пречи на AI системите, дори когато лицето е напълно открито.

Проектирана като част от докторската степен на съоснователката Ракеле Дидеро в Университета на Милано, колекцията Manifesto използва набор от модели, които изглеждат странни и ярки за окото, но включват детайли и знаци, които карат AI системите да смятат тялото за зебра, куче или жираф. Това им „спестява“ труда да анализират и да намерят съвпадение със съответното лице.

Дидеро е тествала дизайна с помощта на YOLO (You Only Look Once) – система за откриване на обекти, базирана на невронна мрежа, способна бързо да класифицира обекти от видео в реално време и да разпознава лица, като се обучава с помощта на база данни от снимки.

Е, от една страна, навярно би било доста тривиален проект за някоя правителствена служба да щракне с десния бутон върху изображения на уебсайта на Capable и да ги добави към своите бази данни за обучение на системите за разпознаване, класифицирани като хора, осуетявайки прикриването. От друга страна, цената на дрехите е доста солена, така че технологията е достъпна само за изключително богати дисиденти, поне на този етап.

Коментари по темата: „Италиански дрехи правят човека невидим за AI камерите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Out of focus дреха.

Коментар