Кои професии ще „отвее“ Chat GPT най-скоро?

Три професии ще изчезнат съвсем скоро, бидейки заменени от изкуствения интелект Chat GPT (снимка: CC0 Public Domain)

Има три професии, които ще се стопят съвсем скоро благодарение на развитието на алгоритмите за създаване на текст на база изкуствен интелект. Тези професии няма да изчезнат напълно, но голяма част от практикуващите ги ще отпаднат от пазара, твърди „The AI Advantage”.

Възходът на алгоритъма Chat GPT изненада творците по цял свят и то не много дълго след като други AI разработки предизвикаха раздори сред художници и дизайнери с майсторските си визуални творения. Видео-каналът „The AI Advantage” пък наскоро публикува своята визия за промените, които Chat GPT ще донесе.

Трябва да сме подготвени за това, че поне три професии ще се преобразят, гласи посланието. Тезата бе посрещната с бурни реакции от експерти от всякакви области. Но кои са тези три професии?

Създателите на съдържание

Създателите на текстово съдържание ще станат безполезни на фона на огромните творчески възможности на алгоритъма за създаване на текст. Само няколко секунди са нужни на системата, за да генерира дълги и съвсем смислени есета по тема, зададена от потребителя. Тя се подава в малко текстово поле, подобно на търсачка.

Тези, които първи ще си отидат, ще са „писачите“ на най-ниско ниво, уточнява видеото. Мощта на алгоритъма ще помете авторите на съдържание за социални мрежи, блог-пост статии, търговски текстове, имейл кампании.

Chat GPT знае и как да пише за различни видове аудитория, като това може да му се посочи в текстовото поле за заявка. Той е способен да пише в различи стилове и жанрове. За да пише за онлайн аудитория, той умее дори да вгради съответните линкове и хаштагове.

Таксата за генериране на съдържание с чатбота е нищожно малка. Това означава, че писането на общ тип текстове от хора скоро няма да е рентабилно за бизнесите.

Все пак трябва да е ясно, че не всички създатели на съдържание ще пострадат. Авторите, които са търсени заради своя уникален стил или пространни и задълбочени знания в дадена специфична област, няма да изчезнат скоро.

Програмиране

Базовото ниво на писане на програмен код, т. нар. „кодинг“, също ще се поеме от алгоритми в обозримо бъдеще. Chat GPT може дори да превежда и да отстранява грешки в софтуерен код.

Отново не всички програмисти ще са засегнатите. Опитните, тези, които познават много езици и рамки, нямат основания да се безпокоят – поне не и на този етап и най-малко още 5-10 години.

Но програмистите на „входно“ ниво, които вършат „черната работа“ под командата на старшите програмисти, трябва вече да помислят за своето самоусъвършенстване или преориентиране. Създаването на уеб-дизайн и семпли скриптове вече не са умения, с които могат да се спечелят пари, защото Chat GPT ги генерира светкавично и евтино.

Поддръжка на клиенти

Клиентската поддръжка е друга област, където говорещият алгоритъм вече се справя достатъчно добре, за да може да поеме „първа линия“ на поддръжката. Четене на имейли и заявки, както и отговарянето им – това е досадна и повторяема работа, която Chat GPT може да върши безропотно и много бързо.

Алгоритъмът дори създава усещането за емпатия, като обяснява как „разбира“ тревогите на потребителя, позвънял за помощ. Системата с изкуствен разум е способна бързо да прерови поръчките в дадена фирма, да узнае какво си е поръчал конкретният клиент и съответно да му окаже базова помощ, като му изпрати наръчник или списък с най-често срещаните проблеми.

Такава поддръжка може да бъде в готовност 24/7 и няма да коства скъпо на бизнеса. Работещите на „първа линия“ в кол-центровете за поддръжка ще трябва да се преориентират към друга работа или да придобият умения, които да ги направят „незаменими“, съветва видеото.

Все още има време

Промяната в професиите ще се случи постепенно, поетапно, така че работещите в описаните три професии все още имат време да се подготвят. Но това време не е много. В идните месеци хората, практикуващи трите професии, могат да инвестират в себе си за придобиване на нови умения, които да ги направят ценни на пазара на труда.

Като част от подготовката си всички, които практикуват описаните професии, трябва да останат будни, съветва „The AI Advantage”. Това означава редовно да използват Chat GPT и да му възлагат задачи, за да виждат неговото развитие. Така те ще знаят на какво е способен, за да са наясно с това какво е и тяхното лично предимство – безценния набор от умения, които алгоритъмът няма да може да замести.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Кои професии ще „отвее“ Chat GPT най-скоро?”

добавете коментар...

  1. Inox

    Chat GPTще направи излишни реално ‘папагалите’ т.е администраторите, извършващи ежедневна еднородна,повтаряема дейност, която не квалифицира за творчески или интелектуален труд.Примерно QA, Джавичкитев мнозинството им те по дефиниция са мъртво родени и безполезни. Счетоводство на фирми ,банков фронтдеск и и всякакви таблици.колцентрове,рецепционисти.Ако говорим държавна администрация тя и сега на 100% може да влезе в сървъри под линукс.

  2. Юзър клиент

    До предният коментар добре описваш какви безобразия се правят в писането на програмен код. Не случайно и крайният резултат е виден софтуер с много бъгове работи много зле в сравнение със старите програми. Сега мърляшка работа набързо нещо написано и преписано и ето ви модерните програми ядат памет в гигабайти гърмят, чупят се постоянно и така. Не може да се сравнява високото качество на програмиране преди десетилетия със сегашният свинарник и бълвоч.

  3. Анонимен

    Специално за писането на код е удобно. Пробвах примерно следната заявка: “write a C function that takes a, b and c as parameters and then calculates the minimum or maximum value of the function y=a*x^2+b*x+c”
    За мое учудване, генерира перфектен код. Пробвах и други неща, като “write a C function that takes a string as an input and returns a scrambled version of the string”. Отново перфектен резултат и то с добър алгоритъм.
    На пръв поглед това е като убиец на професията програмист. Но от друга страна, тези кодове ги взема по някакъв начин (или преработва) от stackoverflow, reddit и други статии. Нищо, което и в момента не ползваме програмистите. Просто е удобно, че вместо да се ровим 5-10 минути, за да намерим даден код, с opengpt се оправяме за под минута.

  4. Пикоман

    ЕХХ МЕЧТИ нищо НЯМА ДА ОТВЕЕ освен ХАЙПА и РЕКЛАМАТА на ТОВА Chat GPT. Хората ще разберат скоро, че това не е истински универсален изкуствен интелект, а агресивно рекламиран тъгровски продукт със своите предимства и недостатъци.

  5. Некъв си

    Че това и за да го ползваш трябва да знаеш програмиране, + това буфера му е доста малък и на всичко отгоре, тоя AI не си вади кода от гъза, а от документации и open source проекти и вероятно дори stack overflow.
    Програмистите скоро няма да изчезнат, но платформи, като Stack overflow е напълно вероятно.

  6. Anonymous

    Възхвалявайте gpt
    че утре ще ви е шеф
    Възхвала е + в досието на електрония затвор.

    О мой бог/иня gpt за теб живея аз(Станислава Киркова)

  7. Anonymous

    Gpt превъзхожда с знания/умения 95% от населението а?

    Превъзхождаш за 42$/месец
    Или
    Спящ по бюрата в twittеr за 2000$?

    Питай Елон кое избра!

  8. Anonymous

    Едната намали(twitter персонал -80%) РАЗХОДИТЕ и н др(google персонал -20%) ще и се наложи за да я конкурира в намалените цени на рекламата ,а не дали иска.

  9. Истина

    Мисленето явно е проблем на много хора – едните още ги “бОли” за комунизма след 30 години други са се отнесли от вихъра.
    Не няма да смените програмистите нито стажантите нито джуниър, а виж онез потребители на интернет пънещи с въпроси кое как се прави вместо да прочетът туториал или документация – индийските “програмисти” и кол центрове и писачите на статии ще си отдът защото са без интелект ама досега се слагаше много в разни такива – имали талант да пишат е те вече са изместени.
    Скоро дано и таксиджиите че се напълни с мангусти.
    Това обаче дето се изписа от разни коментатори е само в болните ви глави.
    И не няма чатбота да замести програмистите защото соурса е клоузед а не опън и неможе да напише програма която да се вмести в такъв соурс – за който няма достъп. Отделно всички фирми няма да позволят да се пише софта от чатбота – по точка на сигурността, но може да си го инсталират ама колко ли терабайти или петабайти SSDтa и РАМ са нужни не е ясно – е и тензорни ускорители ще трябват.

  10. Българин

    Пробвайте:
    “write node.js code to connect to redis database and push an object”
    “generate song lyrics about a girl who was born in a rich family but felt in love with a poor guy from a small village called John”
    “write seller presentation about a new fruit beverage that doesn’t contain any sugar and tastes of lemon and orange”

  11. Анонимен

    Тоест какво излиза, на пазара ще останат синиъри програмисти. Тогава няма смисъл да се учи програмиране защото не се раждаш научен и с опит, а това вече е пред теб преди да напишеш hello world. Наков само където излишно блъска да прави прогромисти. Ще отидат зян и сума ти софтуерни преквалифицирани таксиджии.

  12. Ани

    То не знае математика за 5 ти клас точно банка първа ще го внедри. Виж да го сложи на мястото на безмозъчните охранени чички и теткив областни и общински управи в КАТ,НОИ или НАП е друга работа.

  13. Бизнесмен

    Успех пожелавам на ChatGPT в България административните държавни корумпирани хрантутници местещи 1 папка от бюрото до ръба на същото и подпръдващи по цял ден вече клони към 2 милиона! Това са около 2 млн. сенилни,безполезни държавни хрантутника.Копейки,ГЕРБ Променливи ДАБГ БСП Атаки СДС и прочие и прочие престъпникомунистически комисии,комитети,синдикати агенции министерства общини областни управи, съдилищ,МВР АПИ Мапита НС КС МС тн и тн… Армия от държавни бюрократична хрантутници, която 85г не намалява , а расте.Споко скоро тавана за облагане ще е 8 000 лв след това 20 000лв и ще изчезне накрая Докато ви въведат 3-ти, 4 ти стълб и изобщо ви спрат и запорират целите заплати за да може да хранят ХРАНТУТНИЦИТЕ, безполезни защото те за сега изяждат САМО целият БВП + Евро фондовете + годишно около 60-80 % от труда изкаран от легитимният бизнес в рекет корупция и схеми. Ех, къде е Хамураби

  14. Anonymous

    Въпреки че резултатите на Chat GPT3 са впечатляващи,

    Тервиш отбелязва, че Chat GPT3 “понякога прави изненадващи грешки в сравнително прости изчисления на нивото на математиката в шести клас”.

  15. Anonymous

    Още безработни
    Първата банка която го внедри/съкрати персинала др банки ще трябва да я последват ако искат да издържат на бързите икономически решения на бота и намалено перо разходи за заплати.

  16. Anonymous

    Резултатът на бота, показва неговата “забележителна способност да автоматизира някои от уменията на високоплатените работници с познания като цяло и по-специално на работниците с познания на работните места, заемани от завършилите MBA, включително анализатори, мениджъри и консултанти”.

  17. Anonymous

    Идва времето на безусловен базисен доход през дигитален $/€/¥ при такива съкращения в силиКОНовата долина(вече е силиЧАТова долина)

  18. Anonymous

    От приходи трудно да се издържа защото и др ще пуснат ai ,
    Ibm отдaвна го има – watson биe на jeopardy.

    Но
    Пре съкращение на разходите(персонал) ще успее twitter си работи само с 20% от персонала(а може и те да бъдът заместени от gpt).

  19. Anonymous

    ChatGPT платен версия $42/мес

    Което е разход за 800 чата на месец , 28 чата на ден.

  20. Anonymous

    OpenAI очаква да спечели 200 млн$ през тази година, което е нищожна сума в сравнение с над 1 млрд$, инвестирани в стартъпа досега.

    Тази седмица Semafor съобщи, че Microsoft иска да придобие 49% дял в OpenAI, което оценява компанията на около 29 млрдa

    P/e = 29M/200m = за 150 г печалбата ще изплати платента цена

  21. Anonymous

    При такива разходи за всяко търсене/Чат могат да си я позволят само google(208млрд приходи)
    Apple(200млрд приходи)
    MS()
    и
    Ако спестява разходи(заменя програмисти) в ibm,sap, oracle…

  22. Anonymous

    OpenAI е подложена на натиск да реализира печалба от продукти като ChatGPT преди инвестицията от 10 млрд$, за която се говори, че ще бъде направена от Microsoft.

    OpenAI очаква да спечели 200 млн$ през тази година, което е нищожна сума в сравнение с над 1 млрд$, инвестирани в стартъпа досега.

    E добре е де
    Roi = 20%

  23. Anonymous

    2 млрд потребители ако попитат по 1 път на ден това е към 100 мил$ на ден
    По 365 дни е 36млрд$ оперативни разходи на година!

    А някой програмисти ще питат по много и къде ще излезне сметката ?

  24. Anonymous

    съоснователя и гл из. директор на OpenAI Сам Алтман:

    оперативните разходи на ChatGPT – „НЕПОСИЛНИ“ и възлизат на няколко цента на чат като общи изчислителни разходи(ChatGPT се хоства в облака Azure на Microsoft)

Коментар