Дрон-убиец с AI открива и преследва човек по лицето

Дронът-убиец с лицево разпознаване се сглобява буквално за няколко часа
(снимка: стоп кадър видео Luis Wenus / X)

„Направихме дрон-убиец с изкуствен интелект само за няколко часа”, сподели инж. Луис Венус в социалната мрежа X. Устройството със система за лицево разпознаване може да преследва и унищожи човек. И това изплаши неговия изобретател.

Дроновете станаха нещо обичайно в живота на хората, но вече е очевидна опасността от тези устройства при определени сценарии. Инженерът и предприемач Луис Венус на практика създаде дрон-убиец буквално на колене за възможно най-кратко време, става ясно от публикация и видео в X.

По-точно, той е конструирал шаблон за дрон убиец, който може да намери и преследва точно определен човек, тъй като разполага със система за лицево разпознаване. „Направихме дрон-убиец с изкуствен интелект само за няколко часа”, сподели изобретателят.

„Всичко, от което се нуждаехме, беше дрон и модерен софтуер. Говорим за система за лицево разпознаване и система за насочване, която позволява на устройството да следва конкретно лице.

Мислех, че ще бъде забавно да създам дрон, който да ви преследва под формата на игра. Той просто използва модел с изкуствен интелект за откриване на обекти, за да намери хора в кадъра. Дронът е програмиран да лети към този обект с пълна скорост веднага щом открие някого”, разказва Венус.

Създаването на дрона е отнело буквално само няколко часа. „И разбрах колко страшно беше. Можете лесно да прикрепите малки количества експлозиви и да оставите стотици от тях да летят наоколо. Проверяваме за бомби и оръжия, но все още няма антидрон системи за големи събития и публични пространства”, предупреждава Венус.

„Също така успях да добавя лицево разпознаване към него и да го накарам да атакува само някого, когото познава – лесно можеше да идентифицира човек от 10 метра. Обзалагам се, че през следващите няколко години ще станем свидетели на някаква терористична атака, използваща този тип технология”, казва уплашеният изобретател.

По неговите думи, все още са необходими някои технически познания за изграждане  на такъв дрон, но това става все по-лесно и по-лесно. „Трябва да създадем системи против дронове за граждански пространства възможно най-скоро. Обикновено съм абсолютен привърженик на отворения код, но все още няма да публикувам подробности, защото, честно казано, софтуерът е много лесен за писане”, споделя Венус.

Като се има предвид ниската цена на съвременните дронове и свръхбързото развитие на изкуствения интелект, сценарият, описан от Венус, за съжаление, може наистина да се превърне в реалност.

Коментари по темата: „Дрон-убиец с AI открива и преследва човек по лицето”

добавете коментар...

  1. hmmm

    live: Black Mirror

Коментар