Поставят слънчеви панели над водни канали

Соларни панели, монтирани над напоителен канал в окръг Турлок, Калифорния 
(снимка: electrek.co)

За първи път изследователи реализират на територията на САЩ проект за поставяне на слънчеви панели над водни канали. Ако пилотната инсталация се окаже успешна, тя може да се мултиплицира и на много други места в страната.

Миналата година американски учени публикуваха проучване за ползите от изграждането на слънчеви ферми върху водни канали. Сега стана известно, че в Калифорния се изпълнява пилотен проект Nexus, в който слънчеви панели ще бъдат поставени върху два участъка от напоителни канали в района Турлок за събиране на енергия.



Властите в Калифорния са отделили 20 милиона долара за реализиране на проекта Nexus. Изграждането на нови енергийни съоръжения над каналите е планирано да започне през октомври тази година. Слънчеви панели ще се появят над 150-метровия участък на канала в Хикман. По същия начин панели ще бъдат поставени върху 1,6-километров канал в друга част на щата.

„Ако това сработи за първите две мили от проекта Nexus, който изпълняваме сега, потенциално може да се разпространи на много места”, казва Джош Уаймър, мениджър на Turlock Water & Power, цитиран от Electrek.

Дължината на калифорнийските напоителни канали е около 6,5 хиляди км. Ако всички бяха покрити със слънчеви панели, това ще генерира 13 гигавата възобновяема енергия.

Експертите подчертават, че 1 гигават е достатъчен за захранване с енергия на 750 000 домакинства. Така около 9,75 милиона семейства могат да бъдат снабдени с чиста енергия. Към юли 2021 г. в Калифорния има 13,1 милиона домакинства.

Коментари по темата: „Поставят слънчеви панели над водни канали”

добавете коментар...

  1. xxxx

    …, не че се заяждам, но в Индия вече успешно го имплементират.
    В Монголия и Китай вече е минала пилотната фаза!

Коментар